Mi-a placut ideea prajiturii cu rulada in mijloc de cand am vazut-o la Diana, iar acum a venit timpul sa o pun in aplicare.A iesit o prajitura gustoasa si foarte aspectuasa.Mi-a ramas o parte din mousse-ul de vanilie si am facut o inghetata super delicioasa.
Blat rulada:
Jeleu de capsuni:
Blat de cacao:
Sirop:
Mousse de vanilie:
Glazura:
Blatul de rulada:
Am mixat albusurile spuma cu un praf de sare si cele 3 linguri de apa rece.
Am adaugat treptat zaharul mixand bine pana am obtinut o bezea tare ,apoi am adaugat galbenusurile si vanilia.
Faina am cernut-o si am adaugat-o peste albusuri amestecand usor de sus in jos .Am oprit 3 linguri de compozitie in care am adaugat cacaua.
Am tapetat o tava cu hartie de copt si cu ajutorul unui posh cu varf subtire am desenat dupa imaginatie.
Am bagat tava la cuptorul preincalzit pentru 3 minute pana s-au intarit usor.
Am adaugat apoi restul de compozitie alba si am nivelat bine.
Am bagat din nou tava la cuptor pentru 15 minute.(atentie sa nu se arda )
Blatul fierbinte l-am rulat strans intr-o hartie de copt si l-am lasat la racit.
Pentru jeleul de capsuni :
Am pus la fiert capsunile cu zaharul pana s-a topit zaharul.
Am pasat apoi capsunile si am adaugat amidonul dizolvat in apa.
Le-am lasat pe foc mic amestecand continuu pana s-a ingrosat.
Am lasat jeleul la racit pana a ajuns la temperatura camerei.
Am desfacut cu grija blatul de rulada si l-am uns cu jeleul de capsuni.(am mai oprit 2 linguri ) L-am rulat inapoi si l-am dat la rece.
Pentru blatul de cacao:
Am mixat albusurile spuma cu un praf de sare si zaharul pana am obtinut o bezea tare.
Am adaugat apa,galbenusurile si uleiul amestecand usor la viteza mica.
Faina am amestecat-o cu praful de copt si cacaua.
Am adaugat mixul uscat peste albusuri si am copt blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 20 de minute.(testul scobitorii)
Am lasat blatul la racit.
Am impartit apoi blatul in doua foi:una mai mica pentru fundul tavii iar una mai lata pentru a acoperi prajitura.
Pentru sirop:
Am fiert apa apoi am lasat-o la racit si am adaugat siropul de capsuni.
Pentru mousse:
Am pus laptele la fiert cu semintele de la o pastaie de vanilie.
Galbenusurile le-am frecat cu zaharul pana au devenit cremoase.
Am adaugat laptele fierbinte in fir subtire amestecand energic.
Am pus amestecul pe baie de aburi pana s-a ingrosat usor.
Am lasat crema de galbenus la racit.
Am mixat smantana cu frisca pana au prins consistenta.
Gelatina am hidratat-o in apa rece timp de 5 minute apoi am topit-o(atentie sa nu fiarba) si am adaugat-o cremei de galbenus.
Am pus crema de galbenus peste frisca amestecand usor pana am incorporat-o bine.
Asamblare:
Am tapetat o tava de chec cu folie si am pus blatul mai mic pe care l-am insiropat.
Am uns blatul cu jeleul de capsuni oprit.
Peste jeleu am pus 3-4 linguri de crema.
Am taiat marginile ruladei cat sa incapa in tava.
Peste crema am pus rulada si am acoperit cu restul de crema si blat pe care l-am insiropat.
Am dat prajitura la rece peste noapte.
Am rasturnat prajitura pe o tava si am indepartat cu grija folia.
Ciocolata am topit-o cu frisca lichida si am glasat prajitura.
Am decorat cu capsuni si cateva fire de ciocolata topita.
1
Tava in care am copt blaturile a avut 40/30 cm.
2
Mi-a ramas cam un sfert din crema pe care am pus-o la congelator si am facut inghetata.