Rulada Napoleon, denumită astfel după tortul omonim, m-a tentat s-o fac de cum am auzit despre ea, mai ales că nu mi s-a părut prea laborioasă. Rulada se face cu aluat de foietaj și cum de fiecare dată mi s-a părut foarte bun cel din comerț, n-am ezitat să-l cumpăr și să prepar destul de repede acest desert. În rețeta de la care am plecat, rulada se face numai cu frișcă, dar eu am vrut să-i dau consistență cremei, așa că am adăugat și o cutie mică de mascarpone (250 grame), ceea ce a fost o idee foarte bună.
După preparare și degustare, pot afirma că această ruladă este pe cât de simplă, pe atât de bună, moale și de mare rafinament.
Dacă folosiți aluat foietaj din comerț, trebuie să-l scoateți din congelator și să-l lăsați să se decongeleze natural.
Se întind, pe rând, foile de aluat pe planșetă și se taie fâșii/bastonașe, cu lățimea de 1,5 cm. Se pun bastonașele, spațiate, în tava în care în prealabil s-a întins hârtie de copt. Se dau tăvile la cuptorul preîncălzit, la foc iute, până ce bastonașele cresc și se rumenesc frumos.
Între timp se pregătește crema. Mai întâi se face frișca, mixând smântâna cu zahăr (pudră) și zahăr vanilinat, până ce devine bine legată.
Se mixează puțin mascarponele și se adaugă 2-3 linguri încărcate de smântână. Se omogenizează și apoi compoziția rezultată se adaugă în restul de frișcă. Se mai mixează, pentru omogenizare încă 1-2 minute și apoi se dă la rece, până ce sunt gata (și răcite complet) bastonașele din aluat de foietaj.
Se întinde pe planșetă o folie alimentară suficient de mare (cam de 40-45cm/50-55 cm). Pe mijlocul acestei folii se unge cu cremă un dreptunghi pe care să se poată pune, unul lângă altul, 8 bastonașe de foietaj.
Se unge cu cremă primul rând format din cele 8 bastonașe, atât deasupra, cât și lateral, iar apoi se suprapun alte 6 bastonașe, lăsând neacoperite bastonașele marginale din primul rând. Se unge și al doilea rând de bastonașe (față și lateral) iar apoi se pun în mijlocul lor ultimele 4 bastonașe, lăsând neacoperite bastonașele marginale, în așa fel încât ”construcția” să arate ca o piramidă.
Se unge cu cremă și ultimul rând de bastonașe, desupra și lateral, după care se unesc pe lungime, capetele foliei alimentare, adunând cu grijă bastonașele unse cu cremă, într-o formă de ruladă. Se sigilează capetele laterale și se dă rulada la frigider pentru 5-6 ore, la fel și crema păstrată pentru decor. Se păstrează cam 1/3 din cantitatea de cremă pentru a decora rulada.
Bastonașele rămase se fărâmițează, pentru a tapeta rulada (la fel ca tortul Napoleon).
După 5-6 ore, se scoate rulada din frigider, se desface folia alimentară și se unge cu cremă, lăsând din ea separat, 2 linguri. Se tapetează rulada, deasupra și pe laterale, cu firimiturile de foietaj.
Se decupează folia alimentară, de jur împrejur până la 2 cm de ruladă, după care se pune deasupra un platou și se răstoarnă, cu grijă. Se îndepărtează și ultima bucată de folie alimentară și se unge rulada deasupra cu crema lăsată, după care se tapetează cu firimituri de foietaj și la urmă se decorează, așa cum preferă fiecare.
Se păstrează la frigider, până ce se termină.
1
Nu tăiați bastonașele de foietaj mai late, pentru că rulada va ieși prea mare și nu vă vor rămâne suficiente pentru fărâmițare, ca să o tapetați.
2
Rumeniți frumos bastonașele, le ardeți, așa că supravegheați-le cu atenție.
3
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.
4
Nu mixați smântâna mai mult decât este cazul, pentru că riscați să faceți unt dulce.
5
Nu ungeți bastonașele cu cremă decât după ce s-au răcit complet.
6
Dozați bine crema, ca să vă ajungă și pentru decor.