Chiar dacă în materie de dulciuri,îmi place mereu sa experimentez,uneori realizez că nu merită să mă complic,mai ales când timpul nu-mi permite,că pot să pregătesc dulciuri simple care să ne încânte papilele gustative.
Exact aşa a fost şi această prăjiturică cu mere şi caramel.
De altfel,prajitura cu măr mi s-a părut întotdeauna foarte buna,iar combinată cu caramel,este un deliciu.
Eu am avut o tava ceramică ovala,blatul nu a ieşit foarte înalt,deci vă recomand să folosiţi o tava cu dimensiuni maxime de 20x30 cm sau una rotunda de 24 cm.
Mai bine vă spun cum am pregătit-o,altfel risc sa vă ia mai mult timp să citiţi reţeta decât a fost necesar ca s-o pregătesc.
Blat:
Umplutura de mere si caramel:
Zahar pentru pudrat
Am pregatit mai întâi umplutura pentru a se putea răci cât am pregatit blatul.
Am curatat merele,am scos cotorul si le-am taiat cuburi mai mari.
Am pus cele 8 linguri de zahar într-o cratita si l-am caramelizat.
Mare atentie sa nu se arda,altfel va deveni amarui.
Când s-a caramelizat,am tras cratita de pe foc,am adaugat untul si am amestecat pâna ce acesta s-a topit.
Caramelul va deveni fin si catifelat.
Am pus merele peste caramel.Le-am lasat pâna ce s-au înmuiat.
Pentru ca acestea au lasat sirop,am dizolvat o lingura de amidon cu apa rece si l-am adaugat peste mere.
Am adaugat si scortisoara.
Am lasat umplutura sa se raceasca si am pregatit blatul.
Am separate albusurile de galbenusurile oualor.
Am mixat untul moale cu zaharul pudra.Am adaugat pe rând galbenusurile,iar apoi smântâna.
Am încorporat faina amestecata cu praful de copt,amestecând cu o paleta.
Am adaugat aromele.
Albusurile le-am mixat cu un praf de sare,apoi le-am încorporat în restul compozitiei.
Am pus ceva mai mult de jumatate din compozitie în tava pe care, am uns-o cu unt si am tapetat-o cu faina.
Peste aceasta am pus umplutura de mere si caramel,stafidele ,iar deasupra restul compozitiei.
Am pus tava la cuptor la 200 de grade pentru 40 de minute.
Dupa ce s-a racit am pudrat cu zahar.
Eu am taiat-o cât înca era calda,dar nu va recomand sa faceti acest lucru,se va taia mult mai frumos rece.
S-aveţi poftă !!!