Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post

de DinDragostePentruGatit in Prajituri, 2 Apr 2012 | 8341 vizualizari

 

Ador prăjiturile cu mere, mai ales în perioada postului...

M-am jucat puţin cu ingredientele...am pus cardamon în aluat, în umplutura cu mere n-am pus scorţişoară, am pus în schimb câteva linguri de gem de gutui şi esenţă de vanilie; am adăugat şi puţin griş pentru a lega compoziţia.
Îmi place să pun nuci deasupra, în timpul coacerii se rumenesc şi dau un "parfum" plăcut...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 500 g făină;
  • 150 mL ulei;
  • 200 mL apă minerală;
  • 3 lg oţet;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1/4 lgţ cardamon;
  • 1 fiolă esenţă de vanilie;
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 2 lg zahăr;
  • sare.
  • Umplutura
  • 1 kg mere rase;
  • 5 lg zahăr;
  • 3 lg gem de gutui;
  • coaja de la 2 lămâi;
  • 10 mL esenţă de vanilie;
  • 1-2 lg griş.
  • Decor
  • 50 g nuci.
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post:

Se amestecă făina împreună cu:

-praf de copt, cardamon, sare şi zahăr. 

-se adaugă apoi ulei + apa minerală + oţet +esenţă de vanilie; 

Se omogenizează bine aluatul, se pune într-o folie şi se ţine la rece timp de 3-4 ore. 

Umplutura

Se dau merele la răzătoare (rondele). Se călesc împreună cu gemul de gutui (3 lg) şi zahărul (5 lg). Se ţin pe foc până-şi reduc volumul (aproape la jumătate faţă de volumul iniţial). Se lasă la răcit. Se adaugă grişul (să mai absoarbă din sucul merelor) şi coaja de lămâie + esenţa de vanilie.

Se împarte aluatul în două părţi. Se întinde o parte, se pune umplutura, se acoperă cu cealaltă parte de aluat. Se înţeapă cu ajutorul unei furculiţe, se presară nucile şi se pune în cuptorul preîncălzit. Se coace la foc potrivit, timp de 35-40 minute.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu mere, gem de gutui şi nuci - de post" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Floare cu mere, nuca si scortisoara