O prajitura pe care o face mama si care e tare buna .
Aluatul :
Intr-un bol punem faina , untura,smantana, zaharul , scortisoara si galbenusul si framantam cu mana pana cand avem un aluat omogen si elastic . Daca cumva vi se pare prea moale mai puneti putina faina , iar daca e prea tare atunci adaugati apa mineral sau lapte. Framantam bine , acoperim bolul cu un prosop si punem aluatul la frigider pana cand pregatim umplutura.
Umplutura:
Merele le curatam de coaja si le razuim pe razatoarea mai mare.
Nucile le punem intr-o tava la prajit 5 minute , se pot pune si crude dar prajite vor avea un gust mai bun.
Merele razuite le calim intr-o tigaie pe foc mic, impreuna cu zaharul , scortisoara , zaharul vanilat pana cand se inmoaie ( cam 5-10 minute) . Scurgem zeama pe care au lasat-o in exces si lasam la racit.
Nucile prajite le tocam cu un cutit si le amestecam cu merele .
Asamblare
Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua parti , prima parte ¾ din aluat si restul de ¼ o lasam deoparte.
Intindem cu sucitorul pe blatul de lucru infainat bucata mai mare de aluat pana cand obtinem o foaie de dimensiunea tavii si o asezam in tava .
Cu o furculita intepam aluatul .
Deasupra punem umplutura de mere si nivelam .
Luam cealalta bucata de aluat si o intindem , cu un cutit taiem fasii si asezam deasupra merelor in ce forma doriti , facem gratare.
Dam la cuptorul incalzit la 180 grade pana cand se rumeneste .