O prăjitură fix pe gustul meu!
Am combinat brânza proaspătă cu brânza telemea, bine, nu foarte multă brânză telemea, ca să nu iasă prăjitura sărată, doar atât cât să schimbe gustul.
Folosesc combinația aceasta și la plăcinte și la paste cu brânză și mi se pare ideală.
Mai întâi pregătim toate ingredientele.
Amestecăm brânza proaspătă cu telemeaua dată pe răzătoarea mare, sau sfărâmată cu furculița.
Este bine să mai rămână și bucățele mai mari de telemea, cel puțin mie îmi place când găsesc în prăjitura dulce un cubuleț de brânză sărată.
Mălaiul îl măcinăm cât de fin se poate, cu râșnița de cafea, sau alegem un mălai extrafin.
Făina o cernem împreună cu praful de copt.
Stafidele le punem la hidratat în apă cât să fie acoperite și le lăsăm 30 de minute, cel puțin.
Când toate aceste ingrediente sunt pregătite, ne apucăm de lucru.
Separăm gălbenușurile de albușuri.
Albușurile, presărate cu un praf de sare, le dăm deoparte și le lăsăm la temperatura camerei pentru că se mixează mai bine dacă nu sunt foarte reci.
Mixăm untul moale cu gălbenușurile și jumătate din zahărul transformat în pudră, până obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm smântâna, omogenizăm din nou, apoi adăugăm mălaiul, făina, esența și lăsăm compoziția să se odihnească 30 de minute, pentru a se hidrata mălaiul.
Adăugăm apoi brânza și stafidele hidratate și bine scurse și omogenizăm, din nou, compoziția.
Mixăm albușurile spumă, adăugând treptat și restul de zahăr și pe cel vanilat, apoi, încorporăm bezeaua în compoziția de prăjitură, cu ajutorul unei spatule, executând mișcări circulare, de jos în sus, pentru a obține o compoziție aerată.
Tapetăm tava cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu ulei sau unt și îi pudrăm cu puțin zahăr pudră(acesta ajută la desprinderea prăjiturii de pe pereți).
Răsturnăm încet, în tavă, compoziția de prăjitură cu mălai și brânză și o nivelăm, apoi dăm tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 35-40 de minute,sau până când prăjitura este bine rumenită și trece testul scobitorii.
O lăsăm apoi să se tempereze în tavă și o porționăm, apoi o servim pudrată cu zahăr, alături de un iaurt, un ceai, sau o cafea.
Am folosit brânză proaspătă, de la țară, nu din comerț, la fel și telemeaua.
Oricum ar fi, tot bună va ieși această prăjitură cu mălai și brânză, deci preparați-o cu incredere, iar dacă aveți îndoieli că nu vă va plăcea combinația de brânză telemea cu brânză proaspătă, puneți cantitate întreagă doar de brânză proaspătă.
Eu v-aș sugera totuși să testați combinația! ;)
Să vă fie de folos!
1
Dimensiuni tavă: 23/36 cm.
2
În funcție de tipul brânzei folosite, de cât de bine scursă este, sau de textura ei, s-ar mai putea să aveți nevoie de 1-2 linguri de mălai.
3
Eu aș plusa cu mălai, nu cu făină, predominant să fie mălaiul.