Prajitura cu gem si nuci

de Merisor in Prajituri, 28 Oct 2012 | 11354 vizualizari

 

Ieri am fost in vizita la cineva drag mie si am servit alaturi de cafea o prajitura care mi-a placut foarte mult si aseara tarziu am executat-o si eu. Merge la fix cu cafeaua de dimineata.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri smantana
  • 300 gr unt
  • 750 gr faina
  • 100 mL lapte
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 5 linguri zahar
  • sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de lamaie si portocala

Pentru glazura:

  • 800 gr gem de prune
  • 3 albusuri
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 300 gr nuca macinata

Pentru ornat:

  • 100 gr ciocolata amaruie(75% cacao)
  • 4 linguri zahar
  • 50 gr unt
  • 50 mL lapte
  • 2 linguri cacao
Portii: 50
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu gem si nuci:

Eu am facut-o in tava de 30/40 cm si nu a iesit prea inalta. prietena mea a facut-o intr-o tava mai mica.

Am inceput prin a face o maia din drojdie, lapte caldut, 2 linguri zahar si 4 linguri faina. Deci, am frecat drojdia cu zaharul pana s-a lichefiat, am adaugat laptele caldut si apoi faina. Am omogenizat am acoperit bolul cu stergare de bucatarie si am lasat la crescut.

Intr-un bol, am frecat galbenusurile cu 3 linguri de zahar, pana au devenit ca o spuma. Am adaugat smantana, untul topit putin caldut, apoi maiaua crescuta, sarea si esentela, iar la final faina pe care am pus-o treptat pana s-a incorporat toata. a iesit un aluat usor de intins si nelipicios. Am acoperit si l-am lasat la crescut 20 minute timp in care si-a dublat volumul.

Pentru umplutura am batut albusurile cu putina sare si zaharul vanilat, am adaugat nuca macinata, apoi gemul si am omogenizat.

Am tapetat tava cu hartie de copt, aluatul l-am impartit in trei si am intis cu sucitorul cate o foaie cat dimensiunea tavii. Am asezat prima foaie, am pus jumatate din umplutura, a doua foaie, restul de umplutura si ultima foaie. 

Am copt 35 minute la 180 grade.

In timp ce s-a copt prajitura am facut glazura. Am maruntit ciocolata, untul l-am frecat putin cu zaharul si laptele, am adaugat cacaoa, apoi ciocolata si am pus la topit pe baie de aburi. Am turnat glazura peste prajitura imediat ce am scos-o din cuptor.

Este tocmai buna de servit cu cafeluta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem si nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (45)

Alinutza80 1

31.10.2012, 12:13

la favorite cu ea,trebuie incercata!

Merisor 1

31.10.2012, 12:36

Alinutza, o sa-ti placa!
Rapsody

ralu_river 1

01.11.2012, 12:33

prajitura aceasta imi aminteste de copilarie multumesc pentru asta !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prăjitură cu gem și bezea - Desertul dulce-acrișor care te va cuceri