Prajitura cu foi si gem de prune

de Merisor in Prajituri, 21 Sep 2016 | 16133 vizualizari

 

Este o adaptare după prăjitura Greta Garbo, dar pentru că nu am respectat întocmai rețeta clasică, am denumit-o pe a mea „Prăjitura cu foi și gem de prune”.
 
Este foarte bună și spornică.
Dimensiuni tavă: 28/40 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 750 g făină
  • 250 g unt(82%)
  • 250 g smântână(20%)
  • 3 ouă
  • 125 g zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță esență de lămâie
  • 1 plic drojdie uscată (7 g)
  • un praf sare
  • Pentru umplutură:
  • 800 g gem de prune
  • 200 g nucă
  • 50 g zahăr tos
  • un praf scorțișoară
  • Pentru glazură:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 ml lapte
  • 25 g unt
  • 1 linguriță zahăr
  • nucă măcinată pentru decor
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi si gem de prune:

Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, apoi adăugăm ouăle, smântâna, coaja și esența de lămâie și omogenizăm bine compoziția.

Încorporăm apoi, treptat, făina amestecată cu drojdia uscată.

Obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 15 minute, apoi îl împărțim în patru părți egale.

  Întindem prima foaie de aluat în tava unsă cu ulei și tapetată cu zahăr, o ungem cu gem, presărăm nuca amestecată cu zahăr și scorțisoară, apoi întindem cea de-a doua foaie de aluat, iar gem și nucă și tot așa, ultima foaie rămânând neunsă.

Înțepăm din loc în loc cu o furculiță, foaia de deasupra și coacem prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade.

 Pentru glazură, rupem ciocolata în bucăți și o adăugăm într-un vas pe foc, împreună cu restul ingredientelor.

Amestecăm continuu până când toate ingredientele se diluează și se omogenizează și turnăm imediat glazura fierbinte, peste prăjitura ușor răcită.

Presărăm imediat nuca măcinată amestecată cu un praf de scorțișoară și lăsăm prăjitura să se răcească și glazura să se întărească, apoi o porționăm.

 Este o prajitura tare bună și aromată!

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna