Prajitura cu foi si crema de gris

de mirela0911 in Prajituri, 5 Apr 2015 | 24567 vizualizari

 

Delicioasa!

 

INGREDIENTE

Pt. foi:

  • 5 oua
  • 7 lg zahar
  • 7 lg ulei
  • 1 lgt amoniac stins cu otet
  • faina cat cuprinde

Pt. umplutura:

  • 1.5 l lapte
  • un praf de sare
  • 10 lg zahar
  • 200 g gris
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • esenta de vanilie
  • 1 lgt coaja rasa de portocale (optional)
  • 200 g unt/margarina
  • 1 borcanel mic cu gem de capsuni
  • apa, zahar, esenta de vanilie pt uns foile

Pt.glazura:

  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 2-3 lg frisca lichida
Portii: 28
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi si crema de gris:

Foile: Se bat ouale bine cu zaharul, se adauga uleiul, amoniacul si faina cat cuprinde pentru a putea framanta si a se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se imparte in 5 parti si se coc 5 foi pe dosul unei tavi cu dimensiunea de 22x32 cm (dosul tavii), timp de 12-15 minute la 180 de grade.

Crema: Se pune 1,5 l lapte la foc impreuna cu praful de sare si zaharul. Cand incepe sa clocoteasca, se face focul incet si se toarna in ploaie grisul, amestecand continuu cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa, se stinge focul si se pune untul. Se amesteca pana ce acesta se topeste si se incorporeaza in crema. Se lasa la racit. Se adauga zaharul vanilat si esenta de vanilie pentru o aroma mai puternica si coaja de portocale daca se doreste.

Intr-o cana se prepara un sirop din apa, zahar si esenta de vanilie. Cu acest sirop se ung foile cu ajutorul unei pensule pe masura ce se asambleaza prajitura.

Pe un platou se aseaza o foaie, se unge deasupra cu sirop, apoi cu un strat de crema de gris. Se ia a doua foaie, se unge pe ambele parti cu sirop, se aseaza peste crema de gris si se unge cu gem de capsuni. Se repeta operatiunea, alternand umpluturile. Dupa ce s-a asamblat prajitura, se acopera cu folie alimentara si se pune o greutate peste ea pana a doua zi pentru a se lipi bine foile intre ele.

Intr-o craticioara se rupe ciocolata bucati, se pune frisca lichida si se da la foc mic pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza. Asa calduta se toarna peste prajitura, se intinde uniform dupa care se lasa cateva minute pentru a se intari ciocolata si se portioneaza pentru a fi servita.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se poate folosi orice fel de gem preferati.

2

Cand se intind foile, vor fi subtiri dar la coacere mai cresc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si crema de gris" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (45)

mihaelar63 1

07.04.2015, 17:11

Imi place mult pentru ca nu-mi pare prea ,, onctuasa ''

mirela0911 1

08.04.2015, 08:12

Mulțumesc mult!

Valclaudia 1

13.04.2015, 08:03

am trecut-o la favorite! Arata super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu ciocolata