Mi s-au scurs mult timp ochii dupa prajitura asta de cand am vazut-o la Meri. Si cum, pentru serbarea de azi de la gradi a trebuit sa fac prajitura, am zis sa o fac in varianta de post ca sa impac si capra si varza!
Multumesc Meri pentru reteta! :-*
Pt. foi:
Pt. crema:
Foile: Se amesteca uleiul cu zaharul pana ce acesta se mai dizolva. Se adauga bulionul, faina, praful de sare si bicarbonatul. Se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se infoliaza si se da la rece pt cca 30 minute. Se imparte in 4 bucati egale, se intind 4 foi si se coc pe dosul unei tavi la 180 de grade pt 8-9 minute. Se lasa foile la racit.
Crema: Se pune litrul de apa la foc impreuna cu zaharul si un praf de sare. Cand incepe sa clocoteasca apa, se face focul mic si se pune grisul in ploaie amestecand continuu si lasand pe foc pana se ingroasa. Se da deoparte, se lasa un pic sa se racoreasca si se adauga margarina amestecand bine pana la omogenizare. Se adauga si coaja rasa de portocale. Se da la rece. Dupa ce s-a racit se incorporeaza nuca de cocos.
Asamblare: Se aseaza o foaie pe un platou. Se unge cu jumatate din crema de gris, se pune a doua foaie, se unge cu gemul de gutui, se pune a treia foaie, restul de crema de gris iar deasupra se aseaza ultima foaie. Se apasa un pic pentru a se prinde bine intre ele, se acopera cu o folie sau punga si se da la rece pentru cateva ore. Dupa ce s-au inmuiat foile, se portioneaza si se serveste.
Am dus si la serbare si s-a terminat una doua de pe platou! Inseamna ca a fost buna!
Pofta buna!
1
Se poate folosi orice fel de gem preferati!