Mi-a placut mult praji asta (nu foarte dulce) cand am servit la o prietena unguroaica .De cate ori imi cadea cu tronc vreo prajitura si intrebam cum ii zice , raspunsul era ,, Asta-i de la preoteasa "". Eu imi ziceam ,, Uite ce frumos ca preoteasa trimite prajitura de Pasti , , de onomastica sau de Craciun :)))'' De fapt doar reteta era preluata de la preoteasa. Doar cand mi-a dictat reteta la telefon , mi-am dat seama :))).Ma gandeam ca este greu de preparat, dar am fost asigurata ca nu este deloc dificil .Daca eu cu anti-talentul meu la preparat dulciuri am reusit , poate orisicine .Multumesc Iutka !!!
Prepararea foilor: Se amesteca toate ingredientele pentru o foaie si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Aluatul fiind mai mole decupati hartia de copt mai mare sa poata "captusi" si peretii laterali ai tavii. Nivelati aluatul si coaceti la cuptor pentru 15 minute. Foaia este copta cand prin apasare cu degetul nu raman urme.
Prepararea cremei: Infierbantati laptele, puneti sare si turnati in ploaie grisul amestecand incontinuu cu ajutorul unui tel. Cand amestecul incepe sa se lege puneti zaharul si vanilia. In acest stadiu grisul cu lapte mi-a parut foarte dulce, dar mai tarziu mi-am dat seama ca m-am inselat. Dupa racire amestecati cu margarina pana aceasta se incorporeaza complet.
Asamblarea: Foile se intercaleaza cu crema in ordinea preferata, dar cel mai bine arata cu foaia cu cacao in mijloc. Daca doriti ultima foaie o ungeti cu un strat foarte subtire de crema si razuiti ciocolata sau preparati o glazura. Eu am preferat fara, pentru a nu fi prea dulce
Si la gata...crema curgea pe laterale, si mie imi venea sa tip, cum de prajiturile unguroaicelor arata asa perfect? Dupa o zi si tinuta la rece nu-mi venea sa cred, foile au absorbit umiditatea si-au dublat volumul, iar praji a mea era super.
1
Preparati intai grisul cu lapte sa aiba timp de racire cat lucrati la foi.
2
Margarina trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a se incorpora mai rapid, deci o scoateti din timp din frigider .
3
Prajitura este perfecta dupa 24 ore de la asamblare. In acest timp foile vor absorbi surplusul de umiditate din crema si isi vor dubla volumul.
4
Pastrati prajitura la rece pentru a o putea taia cat mai bine, la cald crema se inmoaie .
5
Daca coceti foile intr-o forma rotunda aceasta prajitura se poate transforma in tort .