Stiu ca e foarte cald afara, dar blaturile acestea de padispan se fac mai repede decat ne asteptam! Nuca, stafide, rom, vanilie toate intr-o prajitura de week-end rapida si delicioasa!:)
Blat de vanilie: separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.
Cand spuma s-a intarit, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa.
Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, esenta de vanilie, iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt.
Amestecam usor cu o spatula.
Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15 minute, apoi scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.
Blatul cu nuca: separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare.
Cand spuma s-a intarit, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa.
Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam apa fierbinte, iar la sfarsit adaugam faina amestecata cu praful de copt si nuca macinata.
Amestecam usor cu o spatula.
Turnam aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem in cuptorul preincalzit, aproximativ 15 minute, apoi scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.
Crema de vanilie: frisca o mixam pana se intareste si o lasam de-o parte.
Intr-un bol punem laptele, zaharul pudra, praful pentru crema si mixam pana se intareste.
Incorporam apoi crema de vanilie in frisca batuta, amestecand usor cu o spatula.
Sirop: intr-un ibric punem zaharul si apa.
Punem la foc si lasam sa fiarba pana cand zaharul s-a topit.
Dam apoi de-o parte si adaugam esenta de rom.
Asamblare: din crema de vanilie oprim 4 linguri.
Pe o tava punem blatul de vanilie, in insiropam (nu foarte tare), intindem crema de vanilie, presaram nuca macinata si stafide.
Peste crema punem blatul cu nuca, il insiropam, intindem cele 4 linguri de crema, presaram nuca macinata si ciocolata tocata grosier.
Dam prajitura la frigider peste noapte.
A doua zi taiem si servim.
Pofta buna!
1
Putem orna prajitura cu glazura de ciocolata.