Atat am poftit la un dulce cu visine, dar visinele proaspete fiind prea urate pe piata si la mama in visini, am apelat la visinele din dulceata si mi-am satisfacut pofta.
Am incalzit dulceata de visine intr-un vas cu apa la foc mic, apoi am strecurat siropul.
Siropul l-am pastrat pentru o reteta de tarta.
Intr-un vas, am pus la topit untul cu 1 lingurita ulei, ciocolata maruntita 2 linguri de zahar, cacaoa si un varf de sare. Ciocolata a fost cam dulce si nu a fost nevoie de mai mult zahar. Am amestecat continuu pana cand s-au topit si omogenizat toate, apoi am incorporat 3 galbenusuri si am ridicat de pe foc. Am lasat la racit.
Albusurile le-am separat de galbenusuri si le-am batut cu un varf lingurita de sare, apoi am pus treptat 6 linguri de zahar, cele trei galbenusuri de ou ramase si iaurtul in care am dizolvat praful de copt. Am amestecat usor cu o spatula de lemn.
Din compozitia cu ciocolata racita, am separat jumatate pentru ornat, iar cealalta jumatate am incorporat-o in albusuri, punand cate putin din acestea peste ciocolata si amestecand incet pentru a nu se lasa compozitia de tot, ea lasandu-se totusi, nu se pastreaza pufoasa ca la pandispan sau checuri.
Apoi am incorporat nuca maruntita si faina.
Compozitia este putin mai groasa decat la checuri, dar sa nu va speriati ca nu este asa pufoasa, insa va creste frumos in tava.
Am tapetat o tava de 20/30 cm si am copt la 180 grade pentru 40 minute
In compozitia de ciocolata oprita, am amestecat visinele din dulceata si am ornat prajitura cand s-a racit.
Un deliciu a iesit!
1
Daca se pun visine proaspete, acestea trebuiesc trecute mai intai prin zahar pudra.
2
Cantitatea de faina trebuie ajustata in functie de cum se bat ouale si de consistenta iaurtului.