Intr-una din zile am fost pana la fratele meu si m-au luat la intrebari : Tu de ce nu ne mai faci ceva bun ?
Ei atat mi-a trebuit . Pentru ca le place ciocolata si prajiturile cu ciocolata si multa crema am zis sa incerc o combinatie de blat cu caramel si crema de ciocolata nu foarte aerate si pufoasa ca si ganachul ci mai compacta si plina .
In loc de blat se poate folosi biscuiti +unt adica o baza de tarta.
Blat:
Pregatim o tava de tort cu diametru 20 cm , sau o tava de copt dreptunghiulara mica 20x25. O sa aveti un blat cam de 2 cm grosime in functie de marimea tavii.
Avem nevoie de doua castroane.
Intr-un castron amestecam ingredientele uscate : faina+cacao+praf de copt+bicarbonate+zahar , iar in celalalt ingredientele umede: oul+iaurt+cafea+ulei . Omogenizam bine si le amestecam cu un tel tip para bine pana la incoropare totala.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie sau cu faina si dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 20 minute (nu are nevoie de mai mult , dar pentru a fi siguri ca este copt faceti testul cu scobitaorea)
Lasam la racit si facem caramelul.
Caramel :
Este impropriu spus caramel pentru ca eu nu am avut timp sa stau sa-l fieb pana se ingroasa singur asa ca l-am ajutat putin cu o lingura de amidon . Daca aveti timp si rabdare atunci se poate renunta la adaosul de faina .
Eu am procedat in urmatorul mod: am pus pe foc mic intr-o craticioara zaharul si l-am caramelizat . Cand a fost topit si si-a dobandit o culoare aramie am turnat 200 ml lapte condensate . Atentie sa nu stropeasca. Am lasat sa fiarba pana cand s-a topit din nou zaharul si s-a incorporate in laptele condensat. Lingura de amidon (sau faina) am amestecat-o cu 50 ml lapte condensat rece , cu o lingura am pus din compozitia calda cateva linguri si amestecam . Turnam peste laptele condensat care fierbe si amestecam pana se ingroasa si devine ca o budinca mai subtire. Luam de pe foc si lasam la racit.
Crema de ciocolata:
Punem pe foc frisca si in ea ciocolata rupta bucati. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam deoparte.
In 50 ml apa punem foile de gelatina la inmuiat pana cand sunt ca si niste jeleuri . Le punem pe foc mic si amestecam pana se dizolva (atentie , desi am scris-o de nenumarate ori sa nu fiarba )
Punem gelatina dizolvata peste ciocolata si amestecam , lasam la racorit .
Incepem sa asamblam prajiturica:
Punem blatul pe un platou , peste el turnam caramelul si dam putin la frigider ca sa nu curga.
Lasam la frigider (eu am scos-o pe balcon ca era mai rece decat in frigider) cam 15 minute. In acest timp ciocolata o lasam la temperatura camerei.
Innainte sa scoatem prajitura din frigider batem pentru 3-4 minute frisca cu ciocolata topita .
Turnam ciocolata batuta putin peste caramel si dam din nou la frigider. Deasupra puteti face glazura din 50 gr ciocolata si 30 ml lapte sau presarati fulgi de migdale, ciocolata sau de ce nu pudrata cu cacao.
Lasati la frigider pentru cateva ore ca sa o puteti taia .
Va doresc pofta buna!
1
cred ca ar fi foarte bun in caramel sa fie adaugate alune sau nuci putin prajite
2
trebuie lasata la frigider ca sa se poata taia usor