Am gasit reteta prin caietul cu retete al mamei. Mi-a atras atentia numele prajiturii, care totodata m-a si amuzat: "Prajitura foarte buna". Si am zis, ia sa vad si eu cat poate fi de buna! Isi merita denumirea!
Blat cacao:
Blatul alb (de bezea):
Crema:
Glazura:
Blat cacao: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Cand incepe sa se intareasca spuma se adauga alternativ apa si zaharul cate putin mixand bine dupa fiecare. Se adauga galbenusurile pe rand. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca impreuna apoi se toarna in doua reprize peste spuma amestecand usor pana la omogenizare. Se toarna compozitia intr-o tava cu dimensiunea de 25x35 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 180 de grade pentru 35-40 minute sau pana cand este copt blatul (se face testul cu scobitoarea). Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Blatul de bezea: Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si zaharul vanilat mixand bine pana obtinem o spuma tare. Se pun cele doua linguri de faina apoi nuca prajita si taiata marunt. Se toarna compozitia in aceeasi tava, unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 180 de grade pentru cca 25-30 minute. Se lasa blatul sa se raceasca in tava.
Crema: Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul, zaharul vanilat si faina, apoi se pune pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se pune untul si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Blatul de cacao se taie in doua pe orizontala. Se aseaza un blat pe un platou, se unge cu crema de alune, apoi cu jumatate din crema de vanilie. Se aseaza cu grija blatul de bezea, se unge cu crema de alune, restul de crema de vanilie si se pune cel de-al doilea blat de cacao.
Intr-o craticioara se pune ciocolata, laptele si untul si se pun pe foc sa se topeasca. Se omogenizeaza bine apoi se toarna peste prajitura, se intinde uniform si se da putin la rece pentru a se intari glazura. Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Se poate renunta la crema de alune si se unge doar cu crema de vanilie.
2
Eu am respecat cantitatile de zahar din reteta dar se poate pune mai putin, fiind destul de dulce asa.
3
Atentie la manevrarea blatului de bezea, fiind destul de casant.