Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

de Criss in Dulciuri, 22 Feb 2015 | 80217 vizualizari

 

Aceasta prajitura clasica este poate una dintre cele mai bune prajituri de casa, prajitura copilariei am numit-o eu, pentru ca desi mama ne facea multe feluri de prajituri, albinita e singura care mereu ma duce cu gandul la acea frumoasa perioada. Eu am mai postat reteta pe blog, insa am adaptat cantitatile pentru Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita, in functie de tava mea mare 25/35, pentru ca prima data foile mi-au iesit prea subtiri. Asadar revin cu reteta si pentru ca aceasta prajitura Albinita chiar merita readusa pe prima pagina. :)

 

INGREDIENTE

Ingrediente Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Foi:

  • 550 g faina
  • 1 ou mare
  • 150 g zahar
  • 60 g unt
  • 3 linguri miere de albine
  • 3 linguri lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Crema:

  • 600 ml lapte
  • 150 g gris
  • 270 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 250 g unt 85% +
  • 1 borcan gem acrisor
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita:

Preparare Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita

Foi: Se amesteca oul cu zaharul, untul, mierea , laptele si bicarbonatul intr-un vas care se pune pe baie de aburi. Se amesteca in continuu pana se ingroasa si capata consistenta unei smantani. Se ia vasul de pe aburi si treptat se adauga faina, se amesteca, apoi se scoate aluatul pe planseta. Se lucreaza pe planseta presarata cu faina pentru ca aluatul e destul de lipicios.

Aluatul se imparte in 4 bucati egale din care se coc patru foi pe dosul tavii unse cu unt si presarate cu faina. Fiecare foaie se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a nu se umfla. Foile nu trebuie tinute in cuptor mai mult de 5-6 minute pentru ca se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai usor, se trece lama unui cutit pe sub fiecare foaie. Atentie, foile coapte sunt destul de fragile.    

Crema: Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Se adauga grisul in ploaie, amestecand in continuu. Se fierbe o crema groasa care se lasa sa se raceasca. Dupa se s-a racit, se bate untul spuma cu mixerul si treptat se adauga cate o lingura din crema de gris si in final zeama de lamaie.
Pe prima foaie se pune jumatate din crema se acopera cu a doua foaie, peste care se pune gem mai acrisor (eu am pus de aceasta data gem de caise, dar merge foarte bine cu pasta de macese) se acopera cu a treia foaie, peste care se pune cealalta jumatate din crema si in final se pune ultima foaie. Prajitura se lasa la rece cateva ore (preferabil pana a doua zi) dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza. 

Lunga e lista favoritelor noastre pentru sarbatori, insa din topul nostru, pe langa prajitura Albinita, mai fac parte si prajitura frantuzeascaprajitura de vis si Prajitura Regina Maria

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura copilariei - foi cu miere si crema fina de vanilie cu unt, prajitura Albinita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

rodicaspring 1

10.12.2018, 20:00

asta e reteta originalä , cu gris in cremä, nu celelalte modificate

Criss 1

12.12.2018, 12:10

Andrada Moates, imi pare rau ca nu ti-a iesit prajitura, eu am facut aceasta prajitura de foarte multe ori, reteta o am de la mama si ea o facea la fel. Inseamna ca n-ai folosit o faina de calitate. Oricum reteta, garantat e buna si prajitura iese.

Criss 1

12.12.2018, 12:12

Rodicaspring, nu stiu daca e sau nu originala, eu am reteta de la mama si e prima prajitura de care imi amintesc eu din copilarie. Deci mama facea aceasta prajitura cu 40 de ani in urma.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi de miere