Acest mod de gatit (la aburi) este traditional britanic. Pentru inceput, daca nu esti obisnuit, poate parea dificil. Nu este. Si devine o alternativa bunja daca ti se strica cuptorul. :D
Mai ai nevoie de o oala mare cu capac (cat se poate de etans), o forma rezistenta la caldura care sa intre in oala si ceva (poate fi un prosop indoit in 4) pe care sa pui forma.
Cerne faina si bicarbonatul. Pastreaza cateva caise ca sa le pui pe fundul puddingului. Amesteca untul cu zaharul, pana devin o crema. Adauga pe rand, amestecand dupa fiecare, oul, laptele, faina, caisele si gemul.
Pune amestecul intr-o forma destul de mare, rezistenta la caldura. Eu am avut un mic vas de Jena. Pe fundul vasului pune caisele pastrate si cateva linguri de gem. Forma trebuie unsa bine cu unt inainte de a pune amestecul.
Acest vas trebuie sa incapa in oala in care o sa faci aburi.
Forma trebuie acum sigilata, ca sa nu intre aburul si apa in pudding. Pentru asta se pune deasupra mai intai o foaie de copt, indoita la mijloc (vezi foto). Se leaga cu o sfoara. Deasupra pune o folie metalica pe care o legi cu sfoara. Faci si un maner din sfoara, ca sa poti ridica puddingul. (vezi foto)
In oala mare pune apa si apoi steamerul. Daca nu ai steamer, pune un prosop indoit in mai multe. Deasupra pune puddingul. Nivelul apei sa fie in asa fel incat apa sa nu ajunga sa intre in pudding.
Acopera oala cu un capac cat mai etans.
Gateste asa la aburi 1 1/2 ore. Din timp in timp mai adauga apa, ca sa nu scada de tot.
Mie mi-a ramas putina compozitie si am facut si pudding la cuptor intr-un vas Ramekin (ultima poza). Amandoua au iesit la fel de bune si chiar asemanatoare la aspect:
1
In mod traditional exista 2 moduri de a face acest pudding : din coca, cu diferite umpluturi si gen prajitura cu fructe. Cum coca trebuia facuta cu seu de vita, am zis pas si am ales a2a varianta. Care a iesit delicioasa.
2
Se poate face si in steamer