O prajitura deosebita, ciocolatoasa si de zile mari! Mi-a fost pofta multa vreme, avand in vedere ca aici nu sunt cofetarii ca in Romania, asa ca m-am inspirat de pe la fete (Miha Gabi D si Licuta Marin) si am facut-o. A iesit o nebunie! Eu totusi as fi preferat-o mai insiropata, asa ca, daca va plac prajiturile mai insiropate, puteti sa faceti mai mult sirop!
Blatul:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana cand spuma devine lucioasa si zaharul este complet dizolvat.
Adaugam pe rand si galbenusurile, apoi uleiul, lingura cu lingura.
Intr-un castron cernem faina cu praful de copt si cacaoa, apoi le omogenizam cu un tel.
Le adaugam si pe acestea treptat in aluat amestecand usor cu o paleta.
Tapetam tava cu hartie de copt si coacem blatul in cuptorul preicalzit la 175º aprox. 25 minute pana trece testul scobitorii.
Se scoate blatul din tava si se pune la racit pe un gratar pana se pregatesc siropul si cremele.
Pentru sirop se caramelizeaza zaharul apoi se adauga apa treptat si se mai fierbe cca 2-3 minute. Se da la racit si se adauga apoi esenta de rom. Cand blatul este si el racit complet se isiropeaza cu siropul de zahar ars.
Taiem blatul in patratele si pregatim glazura astfel:
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-o craticioara impreuna cu untul, la foc mic. Se amesteca continuu pana cand s-au topit apoi se toarna cate putin peste fiecare patratel de prajitura si se lasa apoi sa se intareasca.
Pregatim apoi crema ganache:
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un castron.
Frisca se incalzeste pe aragaz pana aproape de punctul de fierbere apoi se toarna peste ciocolata din castron si se lasa se se odihneasca 5 minute. Dupa acest timp amestecam bine cu un tel pana cand se omogenizeaza si devine lucioasa. Se tine la frigider pana se raceste complet, mestecand in ea din 5 in 5 minute.
Dupa timpul de racire( aprox. 30 de minute) se ixeaza la viteza mica cu mixerul pana se deschide la culoare si se intareste (nu mixati prea mult ca se poate taia, incercati-o din cand in cand cu degetul, ea trebuie sa aiba o consistenta semimoale dar care se poate sprita usor)
Punem crema intr-un pos si ornam fiecare prajitura.
Deasupra prajiturilor vom pune frisca batuta tare in care am pus zahar pudra dupa gust (eu am folosit 3 linguri).
In momentul servirii se poate adauga topping de ciocolata sau se poate orna cu aschii sau carlionti de ciocolata.
Pofta buna! Este senzationala!