Portocale înghețate

de Catalina L in Dulciuri, 27 Dec 2015 | 3296 vizualizari

 

Un desert lejer si parfumat.
Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga (probabil de origine darvidică, nu ariană; în tamilă naru înseamnă parfum. Din India a trecut în Arabia unde se numea naranj și apoi în sudul Franței, numit naurange (pronunțat noránsh)
Apoi în engleză și franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se folosește acest nume, în olandeză se numește „sinaasappel” „măr chinezesc”, iar în română, portocală.
În limba română denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, împrumutată din limba greacă modernă, portokálli, în alfabetul grec, πορτοκάλι, „portocală”.  Toate cuvintele provenite din această denumire (de exemplu „portakal” în limba turcă sau „portacola” în limbile italice de sud precum siciliana și dialectul din Abruzzo) au ca origine cuvântul arab البرتقال (portogal), care el însuși apare în sec. VIII în Spania musulmană, referindu-se inițial la gurile râului Duero, de la care se trage și numele țării Portugalia. 
Această denumire provine din limba latină târzie portus calles : „liman unde navele pot fi trase pe uscat” și este atestată în secolul VI.
(sursa : Wikipedia)

 

INGREDIENTE

  • 2 portocale netratate
  • 1 clementina
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 albuș de ou
  • 12 cl de apa
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Portocale înghețate:

Se spală fructele.

Taiati capacul la porocale si scoateti sucul si pulpa.

Rezervați portocalele și capacelele la frigider.

Radeti coaja clementinei.

Sucul si pulpa le strecurati printr-o sita apasand bine.

Turnati sucul obtinut intro cratita, puneti pulpa fructelor presata, zaharul, apa si coaja clementinei.

Se pune la fiert, amestecand pentru ca zaharul sa se dizolve bine.

Cand incepe sa clocoteasca luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Cand compozitia s-a racit o amestecam cu albusul batut spuma.

Punem la congelator intr-un recipient pentru cel putin 4 ore (amestecati compozitia de 2-3 ori).

Umplem portocalele cu compozitia inghetata, puneti capacul si le puneti la congelator.

Le scoateti 1/4 oră înainte de a servi.

Le puteti taia in 4.

 

Pofta Buna !!!

TIPS-URI

1

Le scoateti din congelator 1/4 oră înainte de a servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Portocale înghețate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase și aromate - Rețeta simplă de casă

ieri la 08:56

Pâine umplută - Gustarea rapidă și sățioasă

de RODIMUR 8

pe 07.01 la 20:44

Brioșe din albușuri și fructe confiate - Rețeta simplă și delicioasă

de RODIMUR 8

pe 06.01 la 23:29

Lahmacun - Reteta turceasca de aperitiv cu carne

de Rocsi 9

pe 06.01 la 20:17

Tort cu visine, ciocolata si crema de piersici - Desertul festiv si delicios

de oanapl 7

pe 06.01 la 17:03

TOP
utilizatori

oanapl

2184 puncte

Rocsi

1654 puncte

RODIMUR

1186 puncte

MotanLaOale

1141 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti reteta