Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar.Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Atunci cand fac aluaturi eu folosesc mereu in bucatarie un termometru si incerc sa mentin o temperatura de 21.5 grade.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.
Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.
Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se adauga ouale, coaja de portocala si 3 linguri esenta de vanilie. Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat aproximativ un sfert de ora. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute.
Intre timp se prepara umplutura amestecand branza rasa cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de la o portocala. Cantitatea de zahar se stabileste in functie de preferinte. Eu am adaugat 200 g de zahar. Optional se adauga si stafide.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se presara faina pe blatul de lucru si se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 0.5 cm. Se taie foaia in patratele cu latura de aproximativ 15 cm.
In mijlocul fiecarui patrat se pune o lingura de umplutura si apoi se impatureste aducand colturile opuse ale patratului pana ajung la jumatatea umpluturii. Se repeta operatiunea cu colturile ramase si se preseaza astfel incat sa nu se dezlipeasca. Colturile nou formate le-am adus spre centru si astfel am obtinut o forma rotunda pentru poale-n brau. Astfel nu exista niciun risc ca umplutura sa iasa din aluat.
Se aranjeaza bucatile in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut pentru inca o ora.
Se ung poalele-n brau cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Daca vi se pare ca au o culoare aurie se pot acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata.
Pufoase, fragede, aromate. Se pot presara cu zahar pudra. Sunt delicioase atat calde cat si reci.
Pofta buna!
1
Atunci cand fac aluaturi eu folosesc mereu in bucatarie un termometru si incerc sa mentin o temperatura de 21.5 grade.