Placinta frageda cu dovleac e cea mai buna placinta pe care am mancat-o pana acum. E asa de buna chiar si a doua zi langa o ceasca de cafea sau lapte. E buna calda, imediat scoasa din cuptor, e buna si rece ...e super buna, ce sa mai :))
Intr-un bol am pus margarina si am amestecat-o bine cu 150 g zahar pudra. Am pus apoi oul, 1/2 esenta de lamaie, praful de copt si cel de sare, apoi faina treptat pana am obtinut un aluat omogen dar nu foarte tare.
Am pus aluatul in folie alimentara si l-am lasat in frigider 20-30 de minute.
Dovleacul l-am taiat pe jumatate, i-am scos semintele si l-am copt in cuptor la foc mediu.
Cand s-a copt bine, l-am scos din cuptor, i-am scos miezul cu o lingura si l-am pus intr-un bol. Am adaugat 2 linguri de zahar pudra (gustati dovleacul si daca nu e suficient de dulce mai adaugati zahar) si esenta de lamaie. L-am pasat cu mixerul vertical, dar nu l-am facut chiar foarte fin.
Am pregatit o tava pe care am uns-o cu putina margarina.
Am impartit aluatul in 2 bucati si le-am intins pe masa infainata.
Am pus prima foaie in tava si am taiat surplusul de pe margini.
Am pus umplutura de dovleac si deasupra cealalta foaie de aluat. Nu uitati sa intepati din loc in loc, cu o furculita, atat prima foaie cat si pe a doua.
Am pus placinta in cuptorul preincalzit la foc mic 40 de minute.
Dupa ce am scos-o din cuptor am lasat-o sa se raceasca 10 minute, apoi am pudrat-o cu zahar si am portionat-o.
Este super buna, foarte frageda, economica si usor de preparat!
1
Umplutura poate sa difere in functie de preferinte: branza si stafide, mere, etc;
2
Daca va ramane surplus, aluatul se poate congela pentru cateva zile.