Somon si ton in sos delicios de nucsoara si patrunjel, invaluite intr-un aluat grozav de gustos...poftiti la cina!
Am apelat din nou la aluatul meu de tarta care mi se pare senzational si nimic nu ma face deocamdata sa il schimb, seamana perfect cu aluatul frantuzesc. ( daca doriti puteti folosi aluat frantuzesc cumparat).
Pentru aluat amestecam toate ingredientele si framantam in mai putin de 5 minute o coca pe care o vom mai invalui intr-o manuta de faina pana nu se va mai lipi de maini. Il invelim intr-o folie alimentara si il punem la rece o ora sau pana cand vom termina de preparat compozitia.
Intr-o craticioara punem laptele, apa, foaia de dafin, patrunjelul putin piper si adaugam somonul bucati. Lasam sa dea un clocot dupa care stingem focul si tragem vasul de pe foc, uitand de el zece minute. Se scurge si apoi se pastreaza lichidul.
Intr-un castronel amestecam tonul ( bine scurs)si ouale tocate. Topim intr-o tigaie untul, adaugam faina si o prajim un minut, avand grija sa amestecam tot timpul. Adaugam treptat lichidul oprit si amestecam bine pana se ingroasa. Adaugam sucul de lamaie, nucsoara, patrunjelul si le fierbem un minut.
Amestecam cu grija sosul cu somonul , tonul si ouale. Lasam o ora sa se raceasca perfect.( nu cumva sa puneti compozitia calda peste aluat caci se va topi, avand unt).
Scoatem de la rece aluatul si pe o foaie pergament il intindem in forma de patrat cu latura de 30 cm. Punem in mijloc umplutura de peste si ou, umezim marginile aluatului cu putina apa, apoi ridicam doua colturi opuse punandu-le peste amestec, suprapunandu-se putin in mijloc. Repetam si pentru partea opusa suprapunand colturile peste primele. Apasam imbinarile cu o furculita si apoi ungem cu oul batut. Mutam placinta pe tava de cuptor ( cu tot cu pergament)
Coacem placinta in centrul cuptorului pentru 30-40 de minute functie de cuptor la 220 de grade.
O putem servi rece sau fierbinte dupa dorinta si ornam cu un fir de patrunjel. E minunat de buna...mai ales pentru iubitorii gustului de peste afumat.
1
Puteti inlocui tonul cu creveti