Deosebit la aceasta placinta este aluatul de foietaj facut in casa, pe care l-am imbunatatit cu niste migdale decojite, coapte si macinate grosier.
A iesit o nebunie de aluat si o nebunie de placinta!
Pentru aluat, mixam untul cu untura, tinute la temperatura camerei, cu zaharul si putina sare pana devin spumoase si nu se mai simte zaharul. Eu am rasnit zaharul sa scurtez din timpul de mixare.
Incorporam cele doua oua, apoi adaugam apa si incepem sa adaugam, treptat, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Formam un aluat nu foarte tare, nelipicios si usor de intins.
Il lasam sa se odihneasca pana pregatim compozitia de uns.
Migdalele, le-am copt cateva minute in cuptorul incins, apoi le-am macinat, dar nu foarte fin, am urmarit sa mai ramana si bucati mai mari.
Punem untul si uleiul pe foc, iar cand untul se topeste omogenizam bine amestecul si adaugam faina in ploaie, mestecand energic, mai lasam cateva minute vasul pe foc, apoi il dam la rece.
Impartim aluatul in doua parti, dar nu egale. Eu de regula pun mai mult aluat la partea pe care o asej jos in tava, pentru ca aceasta va fi presata de umplutura si mere si nu se va mai inalta la fel ca partea de sus. De aceea incerc sa creez o uniformitate intre foi, atat cat reusesc.
Intindem prima foaie, cat de subtire putem si o ungem cu putina compozitie racita, apoi presaram peste jumatate din foaie, migale macinate. Pliem jumatatea cealalta de foaie peste migdale si presam usor, mai tragem si de colturi sa uniformizam putin foaia.
Ungem foaia din nou cu compozitie si presaram peste jumatate, migdale si tot asa de trei ori sau de cate ori se poate.
Procedam intocmai si cu cealalta foaie, apoi dam pachetele de aluat la frigider, invelite in folie pana cand se va intari compozitia cu care le-am uns.
Ne ocupam intre timp de umplutura.
Spalam merele, le indepartam cotoarele si stricaciunile si le trecem prin robt sau daca avem rabdare, le dam pe razatoare.
Le punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si le lasam pana cand devin caramizii si se topeste zaharul.
Ridicam vasul de pe foc, adaugam scortisoara si il dam la rece.
Cand se raceste, adaugam grisul in functie de siropul format.
Intindem, in tava unsa cu ulei sau unt, prima foaie, adaugam compozitia de mere pe care o acoperim cu a doua foaie si dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade.
Lasam placinta sa se raceasca pe urma o portionam si o pudram cu zahar.
Pofta buna!
1
Praful de copt si bicarbonatul sunt optionale la acest gen de aluat, daca vreti ca foile sa fie tari si mai crocante, nu puneti! Eu le-am preferat sa se topeasca in gura. :)))
2
Cantitatea de zahar in mere depinde de tipul merelor, ale mele au fost cam acrisoare, fiind mere de la tara care au cazut din pomi inainte de coacere.
3
Migdalele se pot inlocui cu nuca, arahide, alune sau daca aveti samburi de caise cred ca ar fi si mai buni!