Placinta cu mere si gutui

de adnia in Prajituri, 12 Noi 2013 | 9496 vizualizari

 

Cred ca nu se poate concepe toamna fara macar o prajitura de sezon, cu mere si gutui…si nu doar la mine acasa! Niciun copil nu poate spune ca nu cunoaste parfumul deosebit ce se imprastie in toata casa cand se coace…si nimeni nu poate afirma (cel putin eu asa cred) ca n-a stat macar o data in viata pe langa cuptor, pazind placinta cu mere sa se coaca mai repede..de orice fel o fi fost ea: simpla, rasucita, rulata, etc.

Eu una am si acum inaintea ochilor imaginea mea copil, cu bucatile de placinta cu mere fierbinti in mana si sufland in ele cu putere, sa se racoreasca, iar eu sa pot musca din ea! Nu conta ca m-am fript de multe ori, ca ar fi trebuit sa am putina rabdare sa se aseze, sa poata fi taiata frumos…nu, nu, nu!

Cu acelasi drag ma uit si eu acum la fiul meu cu ce bucurie topaie in jurul cuptorului si tot vine sa verifice, cu aceeasi intrebare :”inca nu e gata?” E ca un ritual de toamna pentru noi…si ca oricarei mame, si mie imi creste inima de bucurie sa-l vad ca prefera dulcele acesta facut in casa, cu drag, unuia similar din comert. Pana la urma, bucuria prepararii sale de catre noi n-o poate egala nimeni, nu?

 

INGREDIENTE

Pentru aluat

  • 400 g faina
  • 200 g unt
  • 100 g smintina
  • 3 galbe­nuşuri
  • 2linguri zahar
  • 1 praf sare

Pentru umplutura

  • 4 mere medii
  • 2 gutui medii
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingur1 gris
  • 1 lingura scortisoara pudra
  • 1 praf anason

Pentru finisaj

  • zahar pudra
  • scortisoara pudra
  • 1 galbenus batut
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu mere si gutui:

 

In primul rand se prepara aluatul sfaramicios: intr-un bol incapator se mixeaza galbenusurile cu smantana, praful de sare, untul topitsi zahar, pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina treptat, amestecandu-se in continuare, apoi se trece la framantare (dupa ce compozitia se ingroasa destul de mult). In final, dupa incorporarea intregii cantitati de faina, se va obtine un aluat, care se va inveli in folie de plastic si lasa la rece 2 ore.

Dupa scurgerea timpului, aluatul seimparte in doua parti: una mai mare, iar alta ceva mai mica. Prima bucata de aluat se intinde pe planseta cu sucitorul (grosime de cca 2 cm), se aseaza intr-o tava tapetata cu unt, se preseaza putin cu mana, sa se lipeasca bine de forma si se inteapa cu furculita din loc in loc, ca sa nu se umfle la copt. Se da la rece. Cea de-a doua bucata de aluat se pastreaza deoparte.

Intre timp se prepara umplutura: merele si gutuile se spala bine, se indeparteaza puful gutuilor, se taie bucati si se rad pe razatoarea cu ochiuri mari (se poate folosi si robotul de bucatarie in acest scop). Se scoate aluatul de la frigider, se presara putin gris, se adauga merele si gutuile rase, se presara zaharul, anasonul si scortisoara, dupa care si grisul ramas.

Se preincalzeste cuptorul.

Se intinde aluatul ramas pe planseta si se modeleaza a doua foaie, care va acoperi merele rase (se poate lasa simpla, asa ca prima foaie, sau se poate folosi o rola speciala pentru grilaje (cum am folosit eu). se aseaza grilajul cu grija peste fructele rase, se unge cu galbenus batut si se da la cuptor, la foc mediu, pana trece testul scobitorii.

Se lasa la racit in forma, se pudreaza cu scortisoara si zahar pudra, se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu mere si gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

diaconta 1

12.11.2013, 15:24

cu siguranta ne place tuturor

adnia 1

12.11.2013, 18:37

Teo 1

12.11.2013, 21:19

Ai dreptate Ania,si acum si in copilarie procedez la fel! placinta de gutui e cat se poate de gustoasa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Plăcintă cu iaurt, vișine și banane