O placinta simplu de pregatit si economica, asa cum facea bunica mea.
Aluat:
Umplutura de mere:
Se incalzeste apa si se amesteca cu drojdia, sarea, zaharul si uleiul. Adaugam putin cate putin faina si amestecam pana obtinem un aluat usor de modelat, ca de paine. Aluatul se framanta bine si daca mai este nevoie mai adaugam faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se pune aluatul intr-un loc cald si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Merele se spala si se curata de coaja si de cotor. Se dau merele prin razatoarea mare, se storc de zeama apoi adaugam peste mere zahar si scortisoara si amestecam.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua si intindem doua foi. Prima foaie o asezam in tava unsa cu ulei, peste care punem merele, dupa care acoperim cu a doua foaie. Cu o furculita intepam placinta din loc in loc si o ungem cu ou.
Se introduce placinta la cuptor pana se rumeneste frumos. Cand placinta este coapta, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca dupa care o pudram cu zahar pudra.