Nu este sofisticata , dar este foarte buna !
Aluatul: se amesteca intr-un castron apa ,oul ,uleiul , sarea , praful de copt si otetul.
Se adauga faina si se framanta bine pana se obtine un aluat potrivit de tare.
Se imparte in doua si se intinde pe planseta cat mai subtire. Se unge cu jumatate de pachet de unt sau margarina fiecare foaie. Foaia se imparte in mai multe triunghiuri impachetandu-se din exterior spre interior. Se lasa sa se odihneasca pana se repeta operatia la a doua foaie.
Umplutura:
Se curata merele de coaja ,se taie in jumatati, se scoate cotorul cu seminte si se taie in felii de 1 cm. latime.
Intr-o tigaie se topeste o parte din unt si se adauga 1 lingura de zahar caramelizandu-se usor.
Se adauga merele rumenindu-se usor pe ambele parti. Se scot cu o paleta si se lasa sa se raceasca.
Se pregateste tava: se unge , se tapeteaza cu hartie de copt unsa.
Se intinde o foaie, se pune in tava , se aseaza merele pe un singur rand. Se presara, peste mere , praf de scortisoara si zahar vanilat. Se intinde a doua foaie , se pune peste mere si se taie inainte de a fi bagata in cuptor. Se baga in cuptorul incins si se lasa la copt pana devine aurie.
1
Am caramelizat intai zaharul si apoi am facut foaia.
2
Daca se consuma untul de tigaie se pune altul in continuare.
3
Cand se raceste se pudreaza sau nu dupa dorinta.
4
Am folosit tava dreptunghiulara a aragazului.