O reteta deosebit de simpla! Un aluat dulce care se preteaza la umpluturi diverse: cu mere (http://www.bucataras.ro/retete/placinta-frageda-cu-mere-73472.html), cu branza dulce sau cu ludaie
Aluatul
Umplutura
Dovleacul se curata, se da pe razatoare, se amesteca cu zaharul si scortisoara si se caleste intr-o cratita neaderenta pana se evapora lichidul. Se lasa sa se raceasca si se prepara aluatul, astfel:
Se freaca, cu o lingura de lemn, ouale intregi cu zaharul, praful de sare si zaharul vanilat pana se albeste compozitia (aproximativ 10 min.)
Se adauga uleiul, lingura cu lingura, si se continua omogenizarea. Acum se adauga si bicarbonatul stins cu cateva picaturi de zeama de lamaie. Apoi se adauga faina cernuta pana cand compozitia se transforma in aluat.
Se renunta la lingura de lemn si se framanta cu mana. Se adauga faina treptat, pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini si devine foarte elastic.
Se tapeteaza cu ulei si faina o tava normala. Se imparte aluatul in doua. Se infaineaza planul de lucru si sucitorul si se intinde o foaie. Se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava.
Dovleacul racit se intinde in tava. Se presara o lingura de gris sau pesmet. Se pune a doua foaie care se inteapa cu furculita pentru a lasa sa iasa aburul ce se formeaza la copt.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste usor.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit acoperita tava cu un stergar curat. Se taie si se poate pudra cu zahar pentru cine doreste!
1
Am facut si cu dovleacul necalit, asa crud, dar se simte mai tare textura dovleacului.
2
Cantitatea de zahar si de scortisoara din umplutura depinde de gustul fiecaruia. Tineti cont, totusi, ca aluatul este unul dulce.