O placinta putin mai altfel pe care atunci cand am vazut-o in Bucataria galbena am spus ca trebuie sa o fac neaparat.
Banala placinta cu branza a trecut printr-o schimbare radicala de look : foile rasucite de placinta umplute cu branza, se topesc pur si simplu in crema de iaurt cu oua.
Dia ai avut o idee geniala si sper sa nu te superi daca am facut mici modificari....Multumesc !
Facem un pandispan din 5 oua, 2 linguri apa, 6 linguri cu varf faina si un praf de copt.
Mai intii punem cele 5 galbenusuri + 2 linguri cu apa si le batem cu mixerul, foarte bine cu cele 6 linguri de zahar.Se adauga faina si praful de copt amestecate impreuna (cite o lingura odata). Aluatul rezultat trebuie sa fie destul de gros, dar nu ca un aluat de framintat totusi.
Intre timp se bat albusurile spumacu putina sare. Punem jumatate din spuma peste aluatul de faina si amestecam cu miscari verticale (de sus in jos), cu mana, NU cu mixerul.
Apoi adaugam cealalta jumatate de spuma si aluatul arata pufos de tot, este destul de consistent, insa foarte aerisit.
Aluatul il punem intr-o tava captusita cu foaie de copt si unsa cu putin unt.Branza o sfaramam cu o furculita apoi adaugam 3 oua intregi, 4 linguri zahar si stafidele pe care le-am tinut in apa cu esenta de rom, apoi le-am scurs bine.Amestecam sa se omogenizeze ingredientele.
Intindem pe masa foile de placinta , luam 3 foi si le ungem pe toata suprafata cu putin ulei.
Punem doua linguri din crema de branza , o intindem putin cu lingura si rulam foile.
Procedam la fel cu celelalte foi pina facem patru rulade pe care le asezam peste pandispanul din tava.
Iaurtul il batem bine cu doua oua si cu zaharul vanilat.
Peste rulourile cu branza asezam foaia de placinta ramasa iar peste ea intindem branza ramasa.Peste branza rasturnam iaurtul amestecat cu ouale.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 150 de grade pentru aproximativ 50 de minute pina se coace placinta.
Daca aveti norocul sa va mai ramana o foaie o rupeti bucatele si o presarati deasupra.
Preparam siropul .Apa cu lingura de zahar si coaja de lamaie o punem pe foc pina da un clocot. Strecuram apoi siropul ca sa ramana coaja de lamaie deoparte.
Am mai avut o canita de sirop caramel pe care l-am adaugat siropului preparat.
Cand placinta e coapte, o scoatem din cuptor si o desprindem de marginea tavii, inlaturand si hartia de copt.
Turnam siropul de jur imprejurul placintei ca sa insiropam pandispanul si ce ramane turnam deasupra.
Lasam placinta sa se raceasca in tava...asta daca rezistati la cum arata si ce miros emana !!!
Se pudreaza cu zahar praf si se portioneaza dupa ce s-a racit.
Surpriza vine acum : foile s-au topit ca prin minune, pandispanul insiropat si-a prins mana cu strudelul cu branza, iar placinta este aerata de siropul aromat! Delicios ...
Pofta mare !