De multe ori ma apuca pofta de placinta, si de cele mai multe ori aceasta placinta e cu branza sau spanac iar celelalte ingrediente mai variaza. Poate daca mi-ar placea carnea la fel de mult ca si branza, as face si o placinta cu carne...sau, poate daca mi-ar placea (macar asa putin) si ciupercile, as face si cu ciuperci...dar nu, deocamdata am ramas la varianta cu branza, la care am adaugat si leguminoase. Sper ca pe viitor sa-mi mai largesc aria de ingrediente, sigur va fi asa...doar ca e nevoie de rabdare (ma cunosc eu pe mine). Dar sa nu ne mai pierdem in cuvinte fara rost, ceea ce trebuie sa va spun, si probabil asa trebuia sa incep, e ca mi-a placut grozav placinta asta, si am mancat fara masura :))
Aluatul l-am pregatit eu cu mainile mele, am fost tare harnica :P si, pe langa acest lucru am redus cantitatea de unt, si l-am inlocuit cu o parte de smantana de casa, nu dintr-aia de 12% grasime din magazin, pentru mine aia nu e smantana...e un fel de iaurt mai gras :)
Faina o cernem iar in mijloc facem o groapa unde punem untul taiat cubulete. Amestecam bine cu ambele maini pana obtinem un aluat nisipos. In acest moment putem sa adaugam oul, smantana si sarea si amestecam din nou. Apa o punem pe rand, cate o lingura...pentru a ne putea opri la nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nelipicios si elastic, de aceea framantam bine dupa fiecare lingura de apa, si doar daca mai este nevoie o adaugam si pe urmatoarea. Cand am terminat invelim aluatul in folie transparenta si-l punem la rece pentru jumatate de ora, cel putin.
In acest timp putem sa pregatim umplutura, deloc greu la partea aceasta.
Pentru umplutura 1 punem toate ingredientele intr-un vas si amestecam bine cu lingura, furculita, sau ce aveti la indemana :P, pana cand se omogenizeaza bine. Sare si piper punem dupa gust.
Pentru umplutura 2...spanacul (eu am folosit proaspat) il spalam bine in cateva ape, apoi il oparim in apa cu sare pentru 5 minute. Il lasam la racit, il scurgem bine de apa apoi il taiem marunt. Prazul si mararul le taiem marunt si le punem peste spanac. Adaugam cascavalul ras, semintele de pin, oul si amestecam bine. La final punem sare si piper dupa gust. Buuuun...haideti ca am terminat si cu treaba asta.
Pregatim o tava de copt, a mea a avut 24/24cm, o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in patru parti, cat de cat egale. Fiecare bucata de aluat o intindem intr-o foaie subtire (o sa fie subtire de tot, credeti-ma) incercand sa-i dam o forma patrata cat de cat - patrata in cazul meu pentru ca asa era tava - dar mai bine as spune ca ii dam o forma de tava:P
Punem o foaie de aluat in tava, jumatate din umplutura de branza, o alta foaie, umplutura cu spanac, alta foaie si apoi umplutura de branza ramasa, iar la final punem ultima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra turnam amestecul de ou cu smantana. Introducem placinta la cuptor, si o lasam la foc mare pentru 30 de minute, apoi reducem focul la 180 de grade si mai coacem aproximativ 15 minute pana cand e rumenita bine.
Asteptam sa se raceasca, apoi o portionam dupa preferinta....in bucati mari, care pot fi si inegale - cel care o imparte o ia pe cea mai mare :P
Pofta buna!