Este un deliciu!
Topim untura la foc mic, apoi o lăsăm de o parte să se răcească.
Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi folosim doar gălbenuşul.
Punem trei gălbenuşuri într-un bol şi le frecăm cu 100 g zahăr până devin spumă. Adăugăm untura topită, smântâna şi sarea, apoi la final încorporăm făina.
Frământăm până obţinem un aluat compact potrivit de tare.
Punem folie peste aluat şi îl dăm la frigider 30 de minute, pentru ca să fie mai fraged.
Între timp mixăm brânza dulce cu unt, zahăr şi coajă rasă de lămâie până obţinem o cremă fină.
Întindem o foaie din aluat, punem la baza acesteia umplutura din brânză, apoi rulăm coca. Închidem la capete ca să nu iasă umplutura din brânză, apoi răsucim aluatul în formă de cochilie de melc şi îl aranjăm într-o tavă.
Cu gălbenuşul rămas ungem frumos pe desupra plăcina.
Punem tava cu plăcintă în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute.
Cănd s-a rumenit frumos scoatem plăcinta din cuptor şi o lăsăm la răcit.
Poftă bună!
1
poate fi servită chiar şi dimineaţa la o cafea;