Deşi am început zilele astea un fel de dietă,în sensul că consum mai puţină pâine,mai puţine dulciuri,mai puţine prăjeli şi grăsimi (la mine astea dau rezultate),parcă tot de cerea ceva dulce pentru week-end.Si cum zilele trecute făcusem pentru nepoata mea,un chec cu brânzică şi zmeura,mi s-a făcut poftă de ceva cu brânză.Aşa că am făcut o minunăţie de plăcintă,cu aluat de brioşe,pufos şi foarte aromat şi umplutură cremoasă de brânză.Parca aş fi vrut mai multă umplutură.
M-am descurcat cam greu cu frământatul,pentru că m-am folosit doar de o singură mâna(cealaltă fiind accidentata) dar m-am descurcat pâna la urmă.
Pentru foaia de placinta:
Pentru umplutura:
Pentru uns:
Am pregatit mai întâi aluatul ,care trebuie sa stea la dospit.
Drojdia am amestecat-o cu o lingurita de zahar,o lingura de faina si putin lapte caldut.Am lasat-o sa dospeasca.
Intr-un castron am pus faina,amestecata cu sarea si zaharul.
Am facut o adâncitura în mijloc si am pus drojdia dospita,ouale,aromele si am început sa framânt adaugând laptele caldut câte putin.
Penru aceasta operatiune am folosit mixerul ,la care am atasat paletele pentru framântat.
Nu trebuie sa puneti prea mult lapte,doar pâna obtineti un aluat omogen si nu prea moale.
Daca totusi e prea moale,mai adaugati faina.
Dupa aceasta,am adaugat câte un cubulet de unt si am framântat în continuare.
Untul trebuie sa fie destul de moale sa poata fi încorporat usor.
Spre final,compozitia se va desprinde de peretii vasului.
Am acoperit cu o folie si am pus la frigider pentru câteva ore.
Pentru umplutura,am mixat brânza cu zaharul,smântâna si aromele ,obtinând o crema de brânza.Apoi am adaugat stafidele ,pe care le înmuiasem în rom,iar apoi le-am scurs.
Am rasturnat apoi aluatul pe masa înfainata si am mai framântat putin.
Am împartit în doua parti,una mai mare pentru foaia de baza si cealalta mai mica,care va fi pusa deasupra.
In tava unsa cu unt si tapetata cu faina,am pus o foaie de aluat.
Deasupra am pus umplutura de branza,apoi am acoperit cu cealalta foaie.
Am mai lasat sa dospeasca cam 15 minute,timp în care am încalzit cuptorul la 200 de grade.
Am uns deasupra cu galbenusul de ou amestecat cu putin lapte si am pus-o la cuptor pentru 45 de minute.
Dupa 15 minute,am redus temperatura la 170 de grade.
Mirosea divin în bucatarie cât timp s-a copt.
Evident nu m-am abtinut si am mâncat o bucatica calda.
S-aveţi poftă!!!!