O prajitura absolut delicioasa, o combinatie irezistibila de arome. Ea se prezinta in felul urmator: un pandișpan cu aroma de lamaie, dulceata de afine, o crema din griș cu lemon curd, afine grase de cultura si o bezea intre straturile de crema. Pentru ca am vrut o crema consistenta, m-am gandit la una din griș…tot imi plac mie cremele cu griș. Iar pentru finete si gust am adaugat lemon curd. Va las sa savurati prajitura…
La multi ani de Sf. Maria!!!!
1 lamaie bio
Pentru inceput tin sa precizez daca se poate sa folositi lamai bio. Daca nu, le spalati foarte bine cu apa calda si un burete de bucatarie. Lamaia, de marime potrivita, se taie in felii, se scot samburii si se pune intr-o punga cu fermoar la congelator. Dupa ce feliile de lamaie sau congelat le puneti intr-un blender si le maruntiti bine pana obtineti o pasta. Pasta obtinuta se foloseste la prajitura cu moderatie, este nevoie sa gustati, are gust acru-amar-aroma de lamaie…
Pentru pandișpan: separam albusurile de galbenus, se mixeaza albusurile cu praful de sare si zaharul pana se obtine o bezea. Se adauga pe rand cate un galbenus, iar la final uleiul si 1 lingurita din pasta de lamaie. Faina se amesteca cu praful de copt, se adauga la ingredientele umede si se amesteca usor cu o spatula pana la incorporare. Se coace aluatul intr-o tava patrata de 22X22 cm. Se lasa blatul sa se raceasca pe un gratar, eu il fac seara si-l las pana a doua zi. Se taie blatul in doua obtinand 2 foi.
Optional se insiropeaza usor foile de blat cu limonada(apa, zahar, lamaie), eu le-am insiropat.
Pentru crema: se pune laptele la fiert cu cele 3 linguri de zahar brut. Cand ajunge la punctul de fierbere se adauga grisul in ploaie, se amesteca cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa. Se pune folie alimentara peste griș si se da la frigider sa se raceasca. Ouale intregi, galbenusurile si zaharul se pun intr-un castron. Se amesteca cu telul, se pune vasul pe baie de abur. Se amesteca mereu si treptat se adauga zeama de lamaie. Se alasa pe baie de aburi aproximativ 10-15 minute, pana crema se leaga. Cat este calda se adauga untul cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara si peste lemon curd si se da la rece. Dupa racire, se mixeaza grisul cu lapte si se adauga treptat lemon curd-ul. Se da la frigider pana in momentul asamblarii prajiturii.
Pentru bezea: se mixeaza ablusurile cu un parf de sare si zaharul pudra pana obtinem o bezea ferma. Se adauga o lingurita din pasta de lamaie, se mixeaza pana la incorporare, iar la final se adauga amidonul. Se amesteca usor cu o spatula. Se coace bezeaua in aceeasi tava patrata, cu fundul captusit cu hartie de copt, iar marginile tapetate cu ulei si faina. Se da la cuptorul incins la 110-120 grade pentru 60 minute. Se lasa sa se raceasca apoi se scoate din tava.
Pentru asamblare: primul blat de pansipan insiropat se unge cu dulceata de afine. Se lasa putin deoparte sa intre dulceata in blat. Peste dulceata se pun afine mari si grase de cultura. Se adauga un strat de crema care sa acopere afinele(putin mai mult de jumatate de crema). Se intinde si se uniformizeaza bine crema. Peste crema se pune bezeaua apoi restul de crema. Cealalta jumatate de blat, se unge cu dulceata de afine, se lasa putin deoparte apoi se pune peste straturile suprapuse. Se da la frigider pentru o ora. Intre timp se face glazura: se topeste pe baie de aburi ciocolata alb cu 3-4 linguri lapte. Peste ciocolata topita se adauga 1-2 linguri din crema de griș(depinde cat ati oprit sau va ramas). Asa moale se intinde peste prajitura. Se da la frigider pentru inca o ora. Se decoreaza dupa gust si inspiratie, eu am folosit afine, bezele mici, frunzulite, trandafiri si petale de trandafiri….Spor si inspiratie!!!