Este una din retetele mele preferate de pizza, am mancat-o prima data pe o terasa la o strada cu pavaj langa o fantana imensa pe inserate…am ramas fascinata de acea seara si de gustul ei. Va impartasesc cu drag reteta facuta aseara, la fel de buna mi-a iesit mereu si acasa .
Avem nevoie de aluat facut din 250 grame de faina de tip 55 , 12,5 grame drojdie proaspata, 100 ml apa calduta, o jumatate de lingura de zahar, putina sare, 1-2 linguri de ulei de masline, o lingura mare de smantana grasa. Se framanta un aluat clasic, lasand sa stea in cuib prima data drojdia cu apa si zaharul timp de 15 minute, dupa ce este framantat cu uleiul de masline si smantana, la sfarsit il lasam la dospit o ora apoi la frigider inca 30 de minute minim ( este secretul unul aluat bun si macerat este bine daca aveti timp sa il lasati si la frigider inainte de a prepara pizza ).
Preparare : cuptorul trebuie sa fie bine incins eu il pun pe 230-240 grade mereu la pizza sa se faca repede si la foc mare. Se coace pe cea mai de jos treapta de preferinta in tava speciala de pizza , eu am luat o tava perforata si sunt foarte multumita de ea.
Se pregatesc ingredientele, ierburile aromate folosite acum au fost o crenguta de cimbru verde si 2 frunze de salvie, voi repeta experienta deoarece au dat o aroma deosebita care ma gandeam eu ca ar merge bine cu jambonul afumat.
Se taie fasii jambonul si se rupe bucatele creponate jambonul crud afumat. zucchini( dovlecel verde) l-am taiat cubulete foarte mici sa fie o prezenta discreta pe pizza de aceasta data, alteori il las rondele mari.
Pregatim blatul de pizza si il ungem cu o lingura de sos de rosii ( de obicei il fac eu din rosii si ulei de masline acum am pus de la cutie ceva sos de rosii pentru paste ) presaram peste jumatate din ierburile aromate taiate fin si il mai lasam asa cateva minute pana pregatim toate ingredientele sa mai creasca putin . Eu prefer sa il intind foare subtire sa fie crocant si subtire .
Punem toate ingredientele pe blat in ordinea dorita, eu asez un strat de mozzarella data pe razatoare prima data apoi jambonul si ciupercile, apoi zucchini si feliile de cascaval si a sfarsit rondelele de ardei iute si maslinele, putina sare .
Dam la cuptorul incins la maxim pentru 10-12 minute depinde de cuptor pana este aproape gata si apoi o scoatem si punem in centru oul crud .
O bagam din nou la cuptor pentru 2-3 minute pana se prinde albusul de ou. Se serveste fierbinte cu putin cimbru si salvie presarat peste. Daca va place mai picanta puteti pune ulei de masline cu ardei iute si ierburi aromate in el este special facut pentru pizza . Eu nu pun niciodata sos de rosii sau altceva peste pentru ca mi se pare ca ii schimba gustul. Recunosc ca cea mai buna pizza am mancat-o in Italia dar va recomand sa incercati si acesta reteta si sa preparati pizza acasa, este relativ usor de facut si deseori mai buna ca si in oras . Va servesc cu pizza regala cu ou !