De dragul ciupercuțelor acestea întregi m-am decis să fac o pizza, de post, pentru că suntem în Postul Crăciunului. A fost foarte bună și consistentă. Ca urmare, s-a terminat imediat, câte două porții pentru fiecare, așa că sunt sigură că voi repeta această experiență culinară.
Se face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă caldă. După încorporarea acestor ingrediente se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui și se mai frământă aluatul 1-2 minute, până ce devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească, timp de 30 de minute.
Între timp se spală ardeiul, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie julienne.
Se scot ciupercuțele din borcan, se clătesc în mai multe ape reci și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine.
Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc.
Se răzuiește cașcavalul feliat.
Pentru servit, preparați între timp un sos de roșii din: suc de roșii, sare, zahăr, piper, boia de ardei, oregano, busuioc.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă 1-2 minute, ca să devină mai ferm și să se elibereze bulele de aer.
Se întinde o foaie de aluat cu grosimea de 5-6 mm, care se pune în tava unsă cu ulei în prealabil.
Se unge foaia de aluat cu 5-6 linguri de suc de roșii, se condimentează cu: sare, piper, oregano și busuioc, după care se presară deasupra 2/3 din cantitatea de cașcaval răzuit.
Se taie piciorușele ciupercuțelor și pălărioarele se aranjează frumos și uniform pe toată suprafața. Folosiți și piciorușele tăiate ale ciupercuțelor, distribuindu-le în centrul pizzei.
Se adaugă apoi: jumătățile de roșii cherry, măslinele feliate și feliile de ardei capia. Se mai stropește pizza cu 2-3 linguri de suc de roșii, se presară: sare, piper și busuioc uscat și la urmă se presară și restul de cașcaval răzuit.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute, până ce se topește cașcavalul și pizza se rumenește ușor. Se scoate din cuptor, se porționează și se servește imediat.
1
Pentru ca aluatul să crească repede și să fie bun, respectați cantitățile indicate și urmați recomandările de ”fabricație”.
2
Folosiți și piciorușele ciupercuțelor, distribuindu-le în centrul pizzei.
3
Serviți pizza fierbinte, cu sos de roșii.