Pizza e una din preferintele noastre culinare, macar o data pe saptamana fac pizza , este adevarat ca cea mai buna pizza am mancat-o in Italia dar indraznesc sa spun ca dupa indelungi perfectionari pot concura cu o pizza din Italia.
La o pizza buna este foarte important atat blatul ( aluatul) cat si ingredientele, daca acestea sunt de cea mai buna calitate si raspandite pe pizza fara zgarcenie…nu are cum sa nu iasa o pizza buna.
Aluatul se prepara simplu,intr-un bol mare se pune faina amestecata cu sarea, apoi facem o maia din 100 ml apa calduta , drojdia si lingurita de zahar , pe care o turnam intr-o groapa facuta in faina si o lasam presarata cu putina faina 15 minute. Se framanta bine apoi cu apa calduta pana obtinem un aluat ferm,dupa care adaugam 2 linguri de ulei de masline si framantam din nou pana la omogenizare. Am incercat sa fac aluatul cu masina de facut paine si nu a iesit ok deci eu am ramas la varianta framantat manual. Lasam aluatul la dospit o ora daca este cald, pana isi dubleaza volumul, apoi invelim cu o folie de plastic aderenta bolul si punem la frigider pentru 30-45 minute.
Dupa aceea scoatem aluatul si intindem foia de pizza, nu folosim ruloul patiser ci presam incet cu mainile pana ajungem la foaia de grosimea si marimea dorita, eu prefer aluatul subtire la pizza.
Foaia de pizza trebuie lasata in jur de 20 de minute, timp suficient pentru a pregati celelalte ingrediente si sosul de rosii. Pentru sosul de rosii pe care il punem ca baza pe pizza avem nevoi de 2 rosii mari decojite, pe care le mixam si le calim in ulei de masline timp de 2 minute, adaugam putina sare si ierburi aromate si gata sosul pt pizza. Daca doriti sa sariti de aceasta operatiune se poate folosi si sosul de rosii pt paste, cel preparat cu busuioc sau altul in functie de preferinte.
Taiem fasii jambonul si cubulete ardeiul rosu, rondele ardeiul iute iar mozzarella o vom taia rondele .
Pe blatul de pizza intindem un strat subtire de sos de rosii, apoi presaram cascaval ras si punem feliile de mozzarella. Nu imi place branza presarata peste celelalte ingrediente pentru ca le acopera in intregime, asa pusa ca baza iese oricum la suprafata si ramane pizza mai aspectuoasa.
Dupa aceea asezam celelalte ingrediente in functie de inspiratia de moment dupa care presaram oregano , o pizza buna trebuie sa fie generoasa cu cantitatile de ingrediente dar nu trebuie nici suprapuse prea multe ingrediente pentru ca nu mai se diferentiaza gustul lor.
Se coace in cuptorul preincalzit la temperatura maxima in cazul cuptorului meu, 240 de grade Celsius, timp de 12-15minute pe treapta cea mai de jos a cuptorului.