Ador Bobul Fava! Ador preparatele facute din aceasta leguminoasa. Fie ca este vorba de supa, salata, racitura, pate sau piure, atat in stare cruda, cat si preparata termic. Orice, numai bob sa fie. Pacat ca aceasta planta este uitata de cultivatori si se gaseste tot mai rar si mai rar. Pentru cei interesati de proprietatile miraculoase ce le detine, gasiti pe internet. O sursa de proteina valoroasa. IDEALA in perioada postului.
Bobul se alege, se spala si se pune intr-o oala, se adauga apa si se pune pe foc, cand da in clocot, se lasa 3-4 minute, apoi se opreste flacara si se lasa pana a doua zi, acoperit cu capac.
In urmatoarea zi, se scurge apa si se curata bobul de coaja. Ramane numai miezul.
Intr-o oala, punem uleiul; cand uleiul s-a incalzit suficient, adaugam condimentele si lasam jumatate de minut ca aromele sa explodeze :); adaugam ceapa si usturoiul, lasam sa caleasca putin. Cand ceapa devine sticloasa si usor cu marginile aramii, adaugam bobul decojit, acoperim cu apa clocotita si lasam la fiert, cam 35-40 minute, pana bobul se desface (cam aproape de un piure). Atentie, apa trebuie sa acopere boabele, nu mai mult. Luam oala de pe foc, si, cu ajutorul unui blender vertical, transformam continutul intr-un piure omogen. Adaugam sucul de lamaie, saram si piperam dupa gust, amestecam. Piureul este gata! Se serveste atat rece, cat si cald, doar cu muraturi, cu un sos de ciuperci sau cu ce va place. Eu am ales cu ardei copti, reteta o gasiti aici cu un pic de ulei picant.
Pofta buna!
1
Bobul se fierbe la foc mic
2
Se sareaza doar la sfarsit, cand bobul este fiert