Eu fac aceasta piftie mai des in cursul anului dar rece numai de Craciun,altfel se mananca si fierbinte cu mamaliga si usturoi.Dar deocamdata va dau reteta la cea rece.
Carnea se spala si se parleste de par pe locurile unde inca au mai ramas.
Se pune o oala cu apa la fiert si cand clocoteste bine se pune peste carne si cu o lingura de lemn se amesteca bine. Se tin in apa fierbinte un minut si apoi se scurge apa si se pune carnea intr-o oala cu o dimensiune mai mare sau mai incapatoare ca atunci cand se pune apa rece peste carne sa depaseaca cu 3-4 cm nivelul carnii. Cand incepe sa clocoteasca focul se lasa mai domol ca sa poata fi luata spuma de deasupra. Cand aceasta operatiune s-a terminat se vor adauga legumele curatate si mirodeniile dar nu usturoiul. Pe acesta lasandu-l la sfarsit.
Oala cu continutul se lasa sa fiarba cateva ore (3-4), dar se poate observa ca este gata cand carnea si zgarciurile cad de pe oase usor si pentru siguranta intr-o ceasca se pune putina zeama si se da la rece iar cand zeama se intareste inseamna ca este gata. Se da jos de pe foc lasand sa stea 30 minute dupa care se scoate cu o paleta carnea. Zeama se strecoara prin sita si carnea se alege de pe oase, apoi fiind repartizata egal in vasele in care urmeaza sa fie pusa piftia. Usturoiul se curata si se piseaza ca pentru mujdei cu putina sare .Eu am pus usturoiul in zeama dupa ce am scos carnea si apoi am strecurat-o lasand doar un gust usor de usturoi buuuuun. Se va pune si zeama strecurata peste carnea repartizata in vasele in care va fi depozitata piftia. Se da la rece si in cateva ore se intareste.
Este delicioasa. Pofta buna.