Bineinteles ca nu putea sa lipseasca tocmai piftia de pe masa de sarbatori.Conform traditiei facuta de mama mea,pentru ca nu exista piftie mai buna nicaieri.
Noua ne place ca in piftie sa fie foarte multa carne si morcov.
Se spala carnea si se pune la fiert intr-o oala de 10 litri,care se umple cu apa.Se lasa sa fiarba un clocot pentru a se face spuma care se culege cu o spumiera.Apoi se adauga sarea si se lasa sa fiarba la foc foarte mic aproximativ 5 ore.Dupa ce a fiert cam 4 ore se adauga zarzavatul,ceapa,usturoiul si boabele de piper.Se lasa sa fiarba in continuare.Este gata cand s-a fiert zarzavatul si carnea se desprinde de pe oase foarte usor.
Gustam si potrivim de sare si piper daca mai este cazul.
Cu ajutorul unei linguri se culege toata grasimea formata la suprafata.
Carnea se scoate si se culege de pe oase,distribuindu-se uniform in vasele in care vom pune piftia la inchegat.Punem si morcovul taiat rondele sau bastonase.
Strecuram si zeama printr-o sita foarte deasa si o punem peste carne.Le lasam intr-un loc racoros pana a doua zi.
Simplu si deosebit de gustos.
1
Piftia trebuie fiarta obligatoriu cu foc foarte mic pentru a ramane limpede.