Pesto allla Genovese pe numele sau intreg, un sos cu adevarat regal care se regaseste in negura timpurilor undeva in regiunea Liguria in vechea Italie. As putea sa va povestec despre acest sos cateva ore bune pentru ca merita, originile lui sunt stravechi tare, inca de pe vremea romanilor, la inceput a fost folosit in casele modeste cu mult usturoi si ierburi aromate apoi cum mandru isi gaseste originile in scrierile secolului XIX s-a rafinat si renuntand la marea cantitate de usturoi a trecut pragul regal cu fine arome de busuioc, onctuozitatea data de parmezan si aroma si gustul secret ca o unda de revigorare adusa de semintele de pin l-au facut ca odata cu anii sa devina cel mai celebru sos italian, mandria Genovei, Linguriei si de ce nu a intregii Italii. Celebritatea lui a fost adusa pana in America dupa anii 19oo cand Frank Sinatra a vandut acest sos cu chipul sau pe eticheta . Nu stim exact cand toate aceste mici ingrediente secrete au trecut pragul sosului Pesto dar stim ca finalul e unul desavarsit si nimic nu se compara cu un sos Pesto proaspat, merita sa il faceti in casa si sa il testati.
Prepararea lui este cat se poate de simpla reteta clasica impune un mojar dar eu il fac mereu in graba mare si mixez totul in mixerul mic de ierburi . Se pune busuiocul taiat mare, se adauga uleiul de masline si sarea si se mixeaza usor. Adaugam apoi semintele de pin si parmezanul ras si omogenizam bine , mixand usor cateva secunde.
Secretul meu ca sa il fac mai light este sa adaug putina apa in care au fiert pastele ca sa nu fie asa mult ulei in compozitie.
Pesto poate fi facut in zeci de combinatii de la pesto cu ruccola si alte ierburi aromate la pesto cu migdale in loc de semintele de pin sau nuci prajite usor sau de ce nu fistic verde. Este o poveste fara sfarsit pe masura ce o sa fac noi retete de pesto o sa vi le propun spre testare...ador de asemnea pesto facut cu rosii uscate asa zicul pesto rosu. In Franta este adoptat sub numele de sos Pistou si nu are pin in compozitie.
Poate fi folosit nu numai la paste si gnocchi ci si la amestecurie de legume, la fripturi, la o supa calda italiana, la fructele de mare, la o pizza buna merge la o multime de ingrediente.
Se pastreaza la frigider si este mai bun pe zi ce trece !
1
adaugati putina apa in care au fiert pastele daca il doriti mai light