Inca una din multele retete delicioase cu pestele traditional potrughez bacalhau (cod)
- Pestele gata inmuiat si desarat se presara cu piper (sare nu are nevoie, deoarece e un peste pastrat in sare) si zdrobim cativa catei de usturoi.Dam prin faina si ou batut , apoi le prajim pe toate partile. Daca avem bucati mai groase (care sunt cele mai bune) le prajim si pe grosime. Le scoatem si punem deo+arte.
- Cartofii ii curatam si ii taiem rondele. apoi ii prajim in ulei incins. Ii scoatem intr-un vas si ii condimentam cu sare si piper alb. Punem deoparte.
- Pregatim sosul de ceapa. Ceapa o taiem solzisori si o punem in tigaie cu ulei de masline din abundenta sa se caleasca la foc mic si acoperita cu capac. Punem di 2 foi de dafin.Cand ceapa se inmoaie , punem putina sare si mai lasam sub capac. Neaparat ceapa trebuie sa fie moale . Adaugam usturoiul tocat si apoi stingem cu vinul. Cand scade si vinul adaugam rosiile si apoi sucul de rosii. Lasma la foc mare sa se ingroase si sa se inmoaie bine rosiile. Adaugam piper si la final coriandru verde proaspat.
- Intr-un vas termorezistent aranjam rondelele de cartofi prajiti (jumate din cantitate) sa acopere bine fundul vasului, asezam bucatile de peste una langa alta si apoi acoperim iar cu restul cartofilor. Deasupra turnam sosul de ceapa cu rosii si apasam bine sa intre intre cartofi. Mai stropim cu ulei de malsine si bagam la cuptorul incins la 180 grade pt cca 20-25 minute.