Penne cu sos Arrabbiata

de RODIMUR in Penne, 11 Sep 2020 | 6264 vizualizari

 

Ne plac mult pastele și pentru astăzi am ales să le prepar cu sos Arrabbiata, un sos italian foarte condimentat (probabil așa se explică numele sosului, care înseamnă ”furios” în italiană), făcut în principal din tomate și usturoi. Cum acest sos se prepară cu penne, am respectat această tradiție, deși prefer pastele mai mici, cu forme mai frumoase. Intervențiile mele în rețeta de bază au fost: folosirea unor rondele de ardei iute murat (în loc de ardei proaspăt), a unui vârf de cuțit de chilli și a unei lingurițe de zahăr, pentru potențarea gustului. 

 

INGREDIENTE

  • 200 grame de penne
  • 300 ml de suc de roșii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 6-8 roșii cherry
  • 1 ardei iute (roșu)
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 1 linguriță rasă de zahăr tos (opțional)
  • 1 vârf de cuțit de chilli (opțional)
  • oregano
  • Pentru decor:
  • frunze proaspete de busuioc
  • Pentru servit:
  • parmezan (opțional)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Penne cu sos Arrabbiata:

Pennele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute.

Între timp, se prepară sosul.

Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc.

Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește.

Se spală ardeiul iute și se taie rondele.

Se toarnă uleiul de măsline în tigaie și se înmoaie ușor rondelele de ardei iute. Se adaugă roșiile cherry înjumătățite și după 2-3 minute, la foc mic, se adaugă și sucul de roșii.

Se lasă tigaia la foc mic încă 2-3 minute, după care se adaugă o jumătate din cantitatea de usturoi și se condimentează sosul cu: sare, piper, oregano și zahăr. 

Se omogenizează și se mai lasă sosul pe foc încă 2-3 minute. La urmă se adaugă restul de usturoi și după încă 1-2 minute se ia tigaia cu sos de pe foc.

Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc sub jet de apă, se scurg bine și se răstoarnă în platoul de servit.

Se adaugă sosul Arrabbiata și se amestecă ușor pastele, ca să le cuprindă.

Se decorează platoul cu frunze proaspete de busuioc.

La servire, cine dorește, poate presăra parmezan.

TIPS-URI

1

Se folosește ardei iute proaspăt, sau uscat. Eu am folosit ardei murat și gândindu-mă că poate oțetul i-a mai luat din iuțeală, am adăugat un vârf de cuțit de chilli. Rezultatul: a fost cel mai iute sos pe care l-am preparat vreodată, cu adevărat arrabbiata!

2

La sos, o jumătate din cantitatea de usturoi mărunțit/pisat se adaugă spre sfârșitul preparării, pentru a nu-și pierde total gustul și efectul prin fierbere.

3

Zahărul tos este opțional. Eu l-am folosit la potențarea gustului și a fost foarte bine. Zahărul are această calitate și eu nu ezit să-l folosesc la sosuri, dar în cantitate mică.

4

Pastele trebuie clătite în apă rece și apoi scurse, înainte de a fi puse în platou.

Daca ti-a placut reteta noastra "Penne cu sos Arrabbiata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

13.09.2020, 22:45

Mulțumesc frumos, Cristina!

Rocsi 1

16.09.2020, 21:08

Sunt tare bune pastele cu sos arrabbiata! Imi place sa le servesc in zilele de post!

RODIMUR 1

16.09.2020, 21:16

Daaa, Rocsi, sunt bune pastele cu sosuri picante în zilele de post, numai să nu fie cu ouă... Mulțumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paste cu sos bechamel, ciuperci si mozzarella