Am avut niste strugurei pastrati de bunica, pe care nu i-a mai mancat, asa ca era pacat de ei ca sa ii arunc. Am vrut sa fac sirop, si, desi nu mi s-a parut ca l-am fiert mult, s-a inchegat foarte tare cand s-a racit, astfel ca a rezultat peltea de struguri.
Se spala boabele de struguri si se pun la fiert in 1,5 l apa (sau cat sa le acopere).
Dupa ce s-au fiert bine, boabele se dau printr-o sita, pastrand doar zeama. Au rezultat 2 l de zeama, ca atare se adauga 2 kg de zahar (deci, raportul zeama:zahar este de 1:1). Aceasta compozitie se mai fierbe 30-40 de minute daca doriti sa faceti peltea. Daca doriti sa faceti sirop il fierbeti foarte putin, doar cat sa se topeasca zaharul. Oricat de lichid vi s-ar parea, se va solidifica (eu am vrut sa fac sirop, dar dupa ce l-am pus in sticlute/borcane s-a inchegat).
Pelteaua se pune fierbinete in borcane (au ramas tot in jur de 2 l), dupa care acestea se lasa sa se raceasca 1-2 zile acoperite in paturi.