Pelteaua de gutui se poate face din gutui intregi sau numai din cojile si mijlocul lor care au ramas de la dulceata de gutui. Gutuile se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si simburii, la fel si merele rosii. Se fierb impreuna intr-o oala cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 5 cm) si se lasa pina cind se inmoaie. Nu se amesteca, ca sa nu se tulbure zeama. Se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon. Lichidul rezultat se cintareste.La 1 l lichid se pune 1 kg zahar. Sucul si zaharul se amesteca si se lasa sa fiarba pina cind se leaga ca pentru serbet. Se poate firbe in 2 zile la fel ca piftia. Dupa ce este gata, pelteaua se pune fierbinte in borcane. Se lasa sa se raceasca, dupa care se inchid borcanele. Se va gelifica in borcan in functie de cat de tare s-a fiert. Se poate face si mai putin legata ca la dulceata .
Aceasta peltea se foloseste la tarte, budinci, gris sau orez cu lapte.