Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece

de anisoara in Conserve, 13 Sep 2010 | 23363 vizualizari

 

Voi descrie o metoda foarte veche de pastrare a strugurilor din sort de masa pentru sezonul rece . Acesta metoda mi-a fost transmisa de la strabunica mea .

 

INGREDIENTE

  • struguri
  • mere
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece:

Pentru aceasta avem nevoie de poama.- struguri  din soiuri cu coaja tare , soiuri de masa si mere , care se pastreaza pana in primavara . In popor la aceste mere li se spune - botul iepurelui sau Simerenco. Sau se mai folosesc merele cu coaja tare de culoare verde . Nu-mi aduc aminte denumierea- insa in iarna ele se ingalbenesc si devin mai moi.

Cum trebuie sa procedam ? Alegem de pe tufarul de poama -  struguri nevatamati , cu boabele coapte bine si tari la pipait. Daca cade vre-o bobita de poama , atunci locu,  de unde a cazut bobita , se unge cu ceara calda de la o lumanare .  Si aici - mare atentie : daca dorim sa pastram  STRUGURII PANA IN LUNA APRILIE-MAI , atunci se introduce codita intr-un mar de soiurile, care v-am scris mai sus. ADICA , CU UN CHIBRIT FACEM O GAURICA IN MAR- SI INDATA, CE A FOST RUPT STRUGURELE DE PE TUFAR - IN ACELAS MOMENT-   SE INTRODUCE CODITA IN MAR. Nu trebuie sa lasam sa se usuce capatul coditei, este o condite foarte stricta.

La fel procedam cu toti strugurii si ii aranjam in lazi pe ziara uscate INTR-UN RAND - nu mai mult. Se pastreaza lazile cu struguri in locuri racoroase si USCATE. Inainte strabunica mea  si bunica pastrau strugurii in Casa Mare, deoarece ea nu se incalzea si era mereu racoroasa.

Care este rolul marului in aceasta procedura ?  Marul hraneste cu sucul lui strugurele de poama pe toata perioada de pastrare- adica bobitele nu se usuca , deoarece au permanent lichid.  O sa observati cu timpul , ca locul marului, unde a fost introdusa codita de la poama - se mucegaieste, se face de culoare maro inchis, deoarece strugurele trage sucul din mar.  Peste un timp oarecare, scoateti codita din mar si introduceti-o in alta parte a marului , unde nu este vatamat. 

 In timpul iernii odata la 2 saptamani e necesar sa revizuiti toti strugurii si sa-i mai intoarceti pe cealalta parte , ca sa le vina aer din toate partile .  Daca veti urmari toate sfaturile strabunici mele Ioana, atunci veti manca struguri proaspeti in luna aprilie-mai. Va inchipuiti , ce bucurie era pentru copii , pe atunci , cand buneii ii serveau cu struguri cu gust proaspat - in timp de primavara ?

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

anisoara 1

14.09.2010, 20:33

Fetelor, bunicile ne ziceau foarte multe sfaturi bune si de viata, dar ce le ascultam? a trebuit sa treaca multi ani sa intelegem, ca multe sfaturi le-am pierdut, ca e imposibil sa intorci inapoi.

anisoara 1

14.09.2010, 20:42

Eu am mancat multa poama in copilaria mea- numaram zilele , pana la sarbatori, ca sa ne serveasca cu ceva gustos bunica. Era un stimul nebun pentru noi copii , ca sa facem ceea, ce ne ruga bunica. Au fost zile frumoase si pline de soare. Va doresc si voua toate cele bune, si credeti-ma ca nu pot sta la sfaturi cu voi. dar mereu sunt cu gandul si sufletul cu voi- o spun foarte sincer, deoarece sunteti o echipa nemaipomenita de vesela si plina de caldura.. As dori sa mai exizte asa ceva pe inet. Si va promit multe recete inainte.

adry88 1

23.05.2011, 11:19

vreau si eu

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Jeleu (peltea) de mere