Voi descrie o metoda foarte veche de pastrare a strugurilor din sort de masa pentru sezonul rece . Acesta metoda mi-a fost transmisa de la strabunica mea .
Pentru aceasta avem nevoie de poama.- struguri din soiuri cu coaja tare , soiuri de masa si mere , care se pastreaza pana in primavara . In popor la aceste mere li se spune - botul iepurelui sau Simerenco. Sau se mai folosesc merele cu coaja tare de culoare verde . Nu-mi aduc aminte denumierea- insa in iarna ele se ingalbenesc si devin mai moi.
Cum trebuie sa procedam ? Alegem de pe tufarul de poama - struguri nevatamati , cu boabele coapte bine si tari la pipait. Daca cade vre-o bobita de poama , atunci locu, de unde a cazut bobita , se unge cu ceara calda de la o lumanare . Si aici - mare atentie : daca dorim sa pastram STRUGURII PANA IN LUNA APRILIE-MAI , atunci se introduce codita intr-un mar de soiurile, care v-am scris mai sus. ADICA , CU UN CHIBRIT FACEM O GAURICA IN MAR- SI INDATA, CE A FOST RUPT STRUGURELE DE PE TUFAR - IN ACELAS MOMENT- SE INTRODUCE CODITA IN MAR. Nu trebuie sa lasam sa se usuce capatul coditei, este o condite foarte stricta.
La fel procedam cu toti strugurii si ii aranjam in lazi pe ziara uscate INTR-UN RAND - nu mai mult. Se pastreaza lazile cu struguri in locuri racoroase si USCATE. Inainte strabunica mea si bunica pastrau strugurii in Casa Mare, deoarece ea nu se incalzea si era mereu racoroasa.
Care este rolul marului in aceasta procedura ? Marul hraneste cu sucul lui strugurele de poama pe toata perioada de pastrare- adica bobitele nu se usuca , deoarece au permanent lichid. O sa observati cu timpul , ca locul marului, unde a fost introdusa codita de la poama - se mucegaieste, se face de culoare maro inchis, deoarece strugurele trage sucul din mar. Peste un timp oarecare, scoateti codita din mar si introduceti-o in alta parte a marului , unde nu este vatamat.
In timpul iernii odata la 2 saptamani e necesar sa revizuiti toti strugurii si sa-i mai intoarceti pe cealalta parte , ca sa le vina aer din toate partile . Daca veti urmari toate sfaturile strabunici mele Ioana, atunci veti manca struguri proaspeti in luna aprilie-mai. Va inchipuiti , ce bucurie era pentru copii , pe atunci , cand buneii ii serveau cu struguri cu gust proaspat - in timp de primavara ?