Initial am vrut sa fac o iahnie de fasole, dar s-a transformat intr-o delicioasa pasta, la care am adaugat si bacon taiat fideluta si sos de ceapa cu multe rosii.
Punem fasolea bine spalata, la inmuiat de seara, in apa multa.
Dimineata, scurgem apa si frecam fasolea pentru a-i indeparta pelicula de deasupra, atat cat se poate indeparta.
Punem fasolea la fiert in putina apa(cat sa fie acoperita), iar cand atinge punctul de fierbere, scurgem apa, clatim fasolea cu apa calda si o punem din nou la fiert in apa calda.
Facem acest procedeu de doua ori, dupa care lasam fasolea sa fiarba, in apa cat sa fie acoperita, plus 3 degete deasupra ei.
Nu acoperim vasul, lasam fasolea sa respire, pentru a se mai elimina din gaze.
Cand fasolea incepe sa se inmoaie, adaugam ceapa si morcovul tocate marunt.
Adaugam si putina sare, crenguta de cimbru si foile de dafin.
Curatam usturoiul si il presam, apoi il adaugam peste fasole, cand aceasta este aproape gata de dat deoparte de pe foc.
Intre timp preparam si sosul.
Punem uleiul la incins si rumenim in el baconul taiat fideluta, apoi inlaturam baconul si adaugam ceapa tocata marunt.
Cand ceapa devine translucida, adaugam zaharul, apoi rosiile si mai lasam vasul pe foc 5-6 minute dupa care adaugam si baconul si ridicam vasul de pe foc.
Scurgem surplusul de ulei din sos si il adaugam in blender impreuna cu fasolea scursa.
Mixam fasolea bine si o asezonam cu piper macinat si boia de ardei dulce.
Servim fasolea cu paine prajita, sos de ceapa si marar tocat marunt si bineintele, nelipsitele muraturi.
Pofta buna!
1
Zaharul din sosul de ceapa este optional, sau se pune in functie de gustul pastei de rosii.
2
Crenguta de cimbru si foile de dafin se vor inlatura dupa 10-15 minute de fierbere.