Bunatati pentru colindatori
Pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald.
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut si 50 g unt moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Pui branza intr-un castron, adaugi zaharul, esenta de rom, pliculetul de zahar vanilinat, un ou si amesteci pana la omogenizare. Adaugi apoi gris si stafide si omogenizezi din nou.
Dupa expirarea timpului, scoti aluatul pe blatul presarat cu faina, il imparti in sapte bilute (mergeau si 8), intinzi fiecare biluta cu sucitorul in forma dreptunghiulara, si crestezi o jumatate din dreptunghi in fasiute.
Pui o lingura generoasa din umplutura de branza pe partea necrestata, rulezi incepand de la umplutura, astfel incat fasiutele sa ramana in exteriorul rulourilor.
Rulourile astfel obtinute, le pui intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasi la dospit pentru inca 30 minute.
Intre timp, intr-un castronel amesteci galbenusul cu laptele. Dupa ce parizienele au dospit indeajuns, le ungi cu aceasta compozitie, presaram deasupra susan si le introduci in cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 20-25 minute, pana cand se rumenesc frumos.