Prajitura este foarte rafinata si extrem de delicioasa!
Mai intai pregatim mere. Se spala, se curata, se taie pe jumatate, se scoate cu grija cotorul si apoi se cresteaza pe partile rotunjite. La fel se procedeaza si cu nectarinele sau piersicile, in caz ca vreti sa le combinati. Se aseaza pe o farfurie si se stropesc cu zeama de lamaie.
Ouale se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si praful de sare si se bat cu mixerul pana cand se obtine o crema deschisa la culoare, aproape alba si foarte pufoasa.
Faina se amesteca cu nuca macinata si praful de copt si se toarna in ploaie peste crema de oua, amestecand incet cu o lingura de lemn.
Se pregateste o forma cu pereti detasabili, cu diametrul de 24 cm, se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se incinge cuptorul, la foc mediu spre mic.
Se toarna pandispanul in forma si se niveleaza cu lingura, apoi se aseaza deasupra merele (alternand cu nectarine) cu partea scobita in jos. Jumatatile de nuca se infig in spatiile dintre mere.
Se pune forma in cuptor, cam 20 de minute, pana se rumeneste putin deasupra. Se verifica cu scobitoarea.
Intre timp se amesteca dulceata de caise cu scortisoara si se unge prajitura fierbinte, cu ajutorul unei pensule. Se lasa la racit in forma si apoi se pudreaza cu zahar.
1
Dulceata se poate amesteca cu 1 lingura de lichior de caise, pentru aroma deosebita.
2
Aroma de nuca iese mai bine in evidenta daca rumeniti inainte nucile in cuptor sau intr-o tigaie fara ulei.
3
Nucile se pot inlocui cu alune.