Palanet cu cartofi pe foaie de varza

de mihaelar63 in Piine, 4 Mai 2014 | 6843 vizualizari

 

Maica mea Irina [ mama tatei ] din Horoatul-Crasnei de cate ori facea in cuptor pe langa paine ne punea si palanete cu cartofi . Palanetele sunt placinte din aluatul de paine copte la cuptor . Ele pot fi cu diverse umpluturi . Cel mai cunoscut e palanetul cu varza sau cu branza. Bunica din Cojocna- Cluj facea cu prune . Dar preferatul meu era cel cu cartofi .Nu am mai auzit sa se faca in alte zone ,poate stiti voi pe unde mai era ,,moda'''!
Era binevenit in zilele de post .

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina alba
  • 250 gr apa
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 500 gr cartofi
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • boia rosie de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
  • foi de varza verde
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Palanet cu cartofi pe foaie de varza:

  1. Am folosit masina de paine sa framant aluatul.
  2. Am pus intai in cuva apa , drojdia , sare, zahar si apoi  faina .
  3. Cat timp aluatul a fost la framantat am pus la fiert cartofii spalati in cu coaja in apa cu sare .
  4. Cand cartofii sunt fierti se scurg de apa si se curata .
  5. Am curatat si spalat ceapa si verdeata
  6. Intr-un vas cu ulei am prajit ceapa taiata cubulete , am adugat boia sare ,piper , verdeata si cartofi.Am zdrabit si amestecat cartofii. Aceasta operatiune se face cat cartofii sunt calzi .
  7. Am mai framantat putin aluatul crescut cu mana si am rupt bucati de marimea unui mar serios .
  8. Am intins aluatul pe planseta in foaie subtire am distribuit  uniform 2-3 linguri din compozitia  cu  cartofi si am impachetat  ca o scrisoare . Am pus deasupra o frunza de varza verde si cu mare atentie am intors palanetul [ partea impachetata vine in jos ] pe care l-am pus in tava cu hartie de copt .
  9. Fiecare palanet l-am uns cu ajutorul unei pensule de4 bucatarie cu un amestec de apa, , ulei ,boia , sare .
  10. Am copt palanetele cam 20-30 minute pana cand au inceput sa se rumeneasca .
  11.  Poate ca nu sunt atat de bune ca cele preparate de maica in cuptorul de paine dar mi-a facut mare placere sa le pregatesc . Si sa zambesc duios la amintirea dragii si blandei bunici .

TIPS-URI

1

Foia de varza era , cred , echivalentul hartiei noastre de copt .

Daca ti-a placut reteta noastra "Palanet cu cartofi pe foaie de varza" nu uita sa-i faci un review.
DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Colac cu cascaval si cartofi