Reteta apartine Laurei Adamache, dar cele care mi-au facut pofta au fost Ancuta, Timea, Buni si Gaby! Sunt foarte, foarte bune si aspectuoase!
In plus:
Intr-un vas punem faina, facem o gropita in mijloc si punem drojdia amestecata cu zaharul si putina apa calduta.
Adaugam sarea, uleiul si adaugam treptat restul de apa calduta si incepem sa fremantam cu mana pana obtinem un aluat elastic, nelipicios.
Acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit pentru 40 de minute.
Dupa ce aluatul a dospit formam cu mainile unse cu putin ulei, 12 bilute, aproximativ egale.
Punem apa la fiert intr-o oala si adaugam sarea si bicarbonatul.
Cand incepe apa sa fiarba punem cate 6 painici si le lasam in apa aproximativ 30 secunde.
Le scoatem cu o paleta direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam asa si cu celelalte 6 painici.
Crestam painicile cu un cutit bine ascutit si dam tava la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 20-25 minute, pana se rumenesc frumos.
Scoatem painicile din cuptor, le asezam pe o planseta si le lasam acoperite cu prosop pana se racesc.
Pofta buna!
1
Optional se pot presara peste painici sare de mare sau seminte (mac, susan).