In urma cu ceva vreme gaseam in magazinele Plus niste painici cu lapte foaaaaaaaarte bune, insa in ultima vreme nu le-am mai gasit. Si nici nu le mai caut... caci astazi am gatit o portie de douasprezece painici cu lapte super delicioase!
Putem sa folosim masina de preparat paine, caz in care adaugam ingredientele (in urmatoarea ordine: laptele, oul, untul la temperatura camerei, zaharul, sarea, faina si drojdia) si setam masina pe programul de framantare si dospire.
In cazul in care nu dispuneti de o masina pentru preparat paine, procedam in felul urmator: facem o maia din 50 ml lapte caldut, sare, zahar si drojdie. Lasam totul langa o sursa de caldura pentru 15-20 minute! Dupa ce maiaua este facuta, adaugam oul batut, untul si faina si framantam un aluat pe care il lasam la dospit (intr-un bol acoperit, langa o sursa de caldura) pentru o ora sau pana cand isi dubleaza volumul!
Obtinem un aluat elastic, pe care il impartim in patru parti egale si apoi impartim fiecare din cele patru parti in alte trei! Asadar obtinem douasprezece bucati de aluat.
Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma unei bile! Asezam cele douasprezece bile in forma de copt tapetata cu unt!
Lasam painicile in tava pentru inca 50-60 minute sau pana cand isi dubleaza volumul si apoi le ungem cu un ou batut!
Dam painicile la cuptorul preincalzit la 180*C pentru 30-35 minute sau pana cand se rumenesc frumos!
Sunt bune oricand si oricum... cu cafea, ceai, lapte... unse cu unt, gem sau Nutella!